Dżem z malin (lub innych, małych owoców jagodowych czy mango) słodzony daktylami i zagęszczony nasionami chia. Przepis jest bardzo prosty i całoroczny – możemy użyć świeżych lub mrożonych owoców. Bez cukru, bez żelfixu i bez gotowania – wystarczy zagotować.
Domową konfiturę malinową można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień. Pasuje do większości dań na słodko: naleśników (polecam spróbować najprostszych gryczanych), pancakes, gofrów, ciast i babeczek, owsianek, lodów i innych deserów.
Fit konfitura / dżem z malin – SKŁADNIKI
na 1 większy słoik
- 350 g malin mrożonych lub świeżych
- ok. 50 g daktyli dobrej jakości bez pestek + ok. 50 g wody, soku z pomarańczy lub soku z jabłek
- 2 łyżki nasion chia (niezmielonych)
Jeśli dżem będzie dla kogoś za mało słodki, polecam użyć więcej daktyli lub dosłodzić ksylitolem lub erytrolem.
Do konfitury można też dodać trochę skórki otartej z ekologicznej cytryny lub pomarańczy albo nieco wanilii.
Fit konfitura / dżem z malin – WYKONANIE
- Stawiamy rondel na średnim ogniu. Wsypujemy zamrożone lub świeże maliny i dodajemy daktyle zblendowane z wodą lub sokiem na pastę daktylową (nie musi być zupełnie gładka). Wychodzi ok. 3 łyżki takiej pasty.
- Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż owoce rozpadną się i puszczą sok. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy nasiona chia i ewentualnie skórkę owocową lub wanilię, mieszamy.
- Dżem odstawiamy na co najmniej godzinę do przestudzenia i stężenia.
Smacznego !
Świetny przepis! Nie dość, że skład fajny to uwielbiam maliny. Poza tym są bogate w witaminę C i polifenole, więc są świetnym patentem na naturalne wzmacnianie odporności.