Wegańska fit kanapka na ciepło ze smażonymi pieczarkami i cebulą a la szarpana wołowina lub wieprzowina. Pieczarki z cebulą smażone w sosie balsamiczno-sojowo-klonowym można podać w domowej bagietce (na zdjęciu), bułce czy na toście.
Kanapka ze smażonymi pieczarkami i cebulą – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1 półbagietka pełnoziarnista lub inne pieczywo
- 1 średnia cebula czerwona
- ok. 250 g pieczarek
- ok. 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego, może być ciemny
- sporo pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
- dodatkowo: np. sałata lub natka pietruszki
Kanapka ze smażonymi pieczarkami i cebulą – WYKONANIE
- Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w paski. Na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody, wrzucamy warzywa i smażymy je bez tłuszczu, na średnim ogniu przez kilkanaście minut, aż prawie całkiem zmiękną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Na patelnię dodajemy ocet, sos sojowy, pieprz i wędzoną paprykę, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
- Kiedy pieczarki i cebula będą odpowiednio miękkie i płyn z patelni już prawie całkiem odparuje, wyłączamy ogień i wlewamy syrop klonowy. Całość mieszamy dokładnie i przekładamy na pieczywo.
Smacznego !