Zupa krem ziemniaczano-pomidorowa, wegańska

Zupa krem ziemniaczano-pomidorowa, wegańska

Łatwa, baaardzo kremowa zupa ziemniaczano-pomidorowa zdrowo zabielona. Najlepiej smakuje na ostro!

Wegańska zupa ziemniaczano-pomidorowa – SKŁADNIKI

5–6 porcji

  • 600 g ziemniaków
  • 1 duża (ok. 200 g) cebula żółta lub biała 
  • 700 g passaty (przecieru pomidorowego)
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • 500 g (ml) mleka (napoju) owsianego 
  • ok. 500 g jasnego bulionu warzywnego lub wody
  • ok. ½ szklanki nerkowców
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, oregano i słodkiej papryki wędzonej
  • dużo pieprzu i ostrej papryki (cayenne / chili)
  • sól

Do podania: świeże liście bazylii i/lub natka pietruszki.

Wegańska zupa ziemniaczano-pomidorowa – WYKONANIE

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy (np. na parze) do miękkości, studzimy.
  2. Cebulę kroimy, wrzucamy na patelnię, dodajemy tymianek i oregano, wlewamy ok. 3 łyżki wody i smażymy bez tłuszczu, aż cebula się zeszkli. W miarę odparowywania co jakiś czas dolewamy trochę wody. Studzimy.
  3. Nerkowce, czosnek i 1 szklankę mleka blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Ziemniaki, cebulę i resztę składników również blendujemy.
  5. Wszystko wlewamy do garnka, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy przez ok. 15 minut. Zupę należy często mieszać, żeby nie przywierała do dna.

Smacznego !

Dodaj komentarz