Ciasto z gruszkami fit, karmelowo-waniliowe

Ciasto z gruszkami fit, karmelowo-waniliowe

Łatwe i szybkie, wegańskie ciasto z gruszkami, mandarynkami, cukrem kokosowym nadającym karmelowego smaku i koloru oraz prawdziwą wanilią. Smakuje tak dobrze jak niezdrowe, ale jego skład jest całkiem litościwy – to wypiek z dużą ilością owoców, bez masła, bez mleka, bez jajek, a do tego z mąki pełnoziarnistej.

W kuchni bardzo rzadko używam cukru, już dawno zamieniłam go na ksylitol, erytrol czy daktyle. Wyjątkiem jest cukier kokosowy, który od czasu do czasu dodaję do ciast i babeczek dla karmelowych doznań.

Od dłuższego czasu wegańskie i zdrowe ciasta robię już tylko w keksówkach. Wtedy najlepiej wyrastają i nie dopada ich zakalec, bo pieką się bardziej równomiernie.

Łatwe ciasto z gruszkami fit – SKŁADNIKI

  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej, może być orkiszowa razowa
  • 150 g cukru kokosowego – można zamienić na ksylitol lub zwykły cukier
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku, pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
  • 220 g gruszki ze skórką, bez gniazd nasiennych + 1½ lub 2 gruszki na górę ciasta. Najlepsze będą lekko twarde
  • ok. 80 g soku z mandarynek z miąższem, świeżo wyciśniętego 

Łatwe ciasto z gruszkami fit – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i wanilię w proszku.
  2. 220 g gruszki ze skórką blendujemy z sokiem mandarynkowym na gładkie puree. 
  3. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy, masa wyjdzie bardzo gęsta.
  4. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub foremki silikonowej. Na wierzchu wciskamy gruszki obrane i pokrojone w ósemki. Całość posypujemy lekko cukrem kokosowym.
  5. Ciasto z gruszkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego !

2 myśli na temat “Ciasto z gruszkami fit, karmelowo-waniliowe

  1. Co znaczy sok z miazszem? Bo dziś robie zebre a tam też takie zalecenia. Mam wyciskarke ręczną do cytrusów i wszystko zostaje na sitku a sok wpada do szklanki. To z sitka przełożyć do soku?

    1. Chodzi tylko o to, że najzdrowiej jest wyciskać soki nieklarowne, takie z “farfoclami”. 😉 Też używam wyciskarki do cytrusów, nie trzeba przekładać tego, co zostanie na sitku, bo i tak sporo miąższu spływa do soku. Oczywiście czysty sok też może być.

Dodaj komentarz