Fit szarlotka sypana z masłem orzechowym, wegańska

Fit szarlotka sypana z masłem orzechowym, wegańska

Sprawdzony przepis na przepyszną i łatwą, wegańską fit szarlotkę sypaną, którą można – ale nie trzeba – podkręcić  mniejszą lub większą ilością masła orzechowego. Jabłecznik jest bardzo dietetyczny: 

  • ma dużo jabłek, mało ciasta
  • bez masła krowiego i oleju
  • może być bez cukru, z ksylitolem
Fit szarlotka sypana z masłem orzechowym, wegańska 2
Wegańska fit szarlotka sypana z masłem orzechowym dla odchudzających się i nie tylko

Szarlotka sypana z masłem orzechowym – SKŁADNIKI

8 porcji, na tortownicę o średnicy 24 cm

  • 2 kg jabłek odmiany szara reneta lub boskoop
  • sok z połowy cytryny
  • 110 g mąki owsianej lub zblendowanych płatków owsianych górskich
  • 110 g kaszy manny zwykłej lub razowej
  • 100 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch – z tymi dodatkami jabłecznik jest najsmaczniejszy, ale bez nich też wyjdzie

  • 50 g (lub więcej) masła orzechowego + 5 łyżek wody
  • 1–2 łyżki cukru
  • płatki migdałów

Szarlotka sypana z masłem orzechowym – WYKONANIE

  1. W misce mieszamy: mąkę owsianą, kaszę mannę, ksylitol, 1 łyżeczkę cynamonu i proszek do pieczenia. Odstawiamy.
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny oraz 1 łyżeczkę cynamonu i mieszamy.
  3. Suche składniki dzielimy na 3 części, tak samo jabłka.
  4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy pokrywamy równomiernie 1/3 suchych składników, można przyklepać dłonią. Na nie nakładamy warstwę jabłek i wierzch wyrównujemy łyżką. Następnie wsypujemy drugą porcję suchych składników i drugą porcję jabłek oraz trzecią część suchych składników i ostatnią część jabłek.
  5. Masło orzechowe mieszamy z wodą i smarujemy kremem wierzch.
  6. Ciasto możemy oprószyć z wierzchu cukrem. Płatkami migdałów posypujemy przed pieczeniem lub (lepiej) podprażamy płatki na suchej patelni i posypujemy nimi jabłecznik po upieczeniu.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 50 minut.

Szarlotkę wyjmujemy z formy i kroimy dopiero po całkowitym przestudzeniu. Najlepiej upiec ciasto kilka–kilkanaście godzin przed zjedzeniem, np. późnym wieczorem, wtedy wszystkie warstwy będą odpowiednio związane.

Smacznego !

17 myśli na temat “Fit szarlotka sypana z masłem orzechowym, wegańska

      1. Nie wiem czemu wyszło mi ciasto gorzkie tzn na początku jest ok a po chwili gorzki posmak:/ zamiast ksylitolu użyłam erytrytol. Czy ktoś też tak miał? Czy to wina erytrytol czy pdp?

      1. Czy zamiast ksylitolu mogę użyć erytrytolu? Nie zmieni to konsystencji szarlotki? Zauważyłam, że czasem erytrytol „rozwadnia”.

    1. Czy mozna użyć jakichś innych gatunków jabłek? Nie potrafię nigdzie u mnie znaleźć tych dwóch podanych. 🙁

      1. Trudno mi doradzić, bo testowałam kilka innych odmian dostępnych w marketach i szarlotka wychodziła wtedy mniej smaczna. Póki co używam tylko tych 2 odmian. Do ciast polecana jest też antonówka, ale z nią szarlotki jeszcze nie robiłam.

Dodaj komentarz