Szybkie, pyszne i chrupiące grzanki czosnkowe w wersji dietetycznej i wegańskiej – pełnoziarniste, bez masła i oleju. Aby je przygotować, wystarczy kromki dowolnego pieczywa posmarować roślinnym „masłem” czosnkowym z miso i natką pietruszki, a następnie zapiec przez kilka minut. Grzanki pasują do zup, sałatek czy jako gorąca przekąska na imprezę.
Fit pieczywo / grzanki czosnkowe – SKŁADNIKI
2–4 porcje
- 7–10 kromek pieczywa pełnoziarnistego: chleba / bułek / bagietki
Wegańskie masło czosnkowe
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 łyżka jasnej pasty miso dobrej jakości, najlepiej o jak najmniejszej zawartości soli (moje ma 6% soli)
- 1 hojna łyżka jogurtu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dla maślanego smaku)
- ok. 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Fit pieczywo / grzanki czosnkowe – WYKONANIE
- Wegańskie masło czosnkowe: zmiażdżony w prasce czosnek i pozostałe składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodajemy ciut wody.
- Kromki pieczywa smarujemy masłem dość cienko.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 5–8 minut.
Gorące grzanki najlepiej podawać na kratce, wtedy dłużej pozostaną chrupiące.
Smacznego !
Świetny przepis – nie pomyślałabym, że z takich składników można zrobić wegańską i niskotłuszczową pastę czosnkową, która prawie nie różni się smakiem od masła czosnkowego serwowanego na grzankach lub w gotowych do odgrzania bagietkach 🙂 Wprowadziłam jednak modyfikację, gdyż nie miałam pasty miso – zastąpiłam ją sosem sojowym. Pewnie smak jest nieco inny od oryginału, ale mnie bardzo smakuje i będę ją robić często. Dziękuję i pozdrawiam :))