Zupa z kukurydzy konserwowej (z puszki) w 5 minut

Zupa z kukurydzy konserwowej (z puszki) w 5 minut

Uwielbiam wegańskie, kremowe zupy kukurydziane, dlatego to już trzeci taki przepis na moim blogu. Tym razem proponuję wersję najszybszą – do przygotowania dosłownie w 5 minut. Zupa jest pyszna, całkiem pożywna, a przy tym jak zwykle dietetyczna / fit. Najlepiej zrobić od razu podwójną porcję. Świetnie smakuje z grzankami.

Zupa z kukurydzy z puszki – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1 słoik / puszka kukurydzy konserwowej, ok. 250 g kukurydzy po odsączeniu
  • ok. 350 g (ml) bulionu warzywnego / bulionu z resztek lub wody
  • kilka łyżek ciecierzycy z puszki lub ugotowanej w domu
  • ok. 4 łyżki (najlepiej dużo) posiekanego szczypioru / cebulki dymki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól jodowana, pieprz, chili
  • co najmniej 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Do podania

  • sezam (najlepiej niełuskany) podprażony na suchej patelni
  • grzanki: kromki chleba lub bułki pełnoziarnistej uprażone na suchej patelni

Rada: zupę można posolić solą, sosem sojowym lub jasną pastą miso.

Zupa z kukurydzy z puszki – WYKONANIE

  1. Odsączoną kukurydzę blendujemy z częścią bulionu / wody na gładki krem i wlewamy do garnka.
  2. Dodajemy resztę bulionu / wody oraz pozostałe składniki. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Nie trzeba gotować.

Smacznego !

Dodaj komentarz