Uwielbiam wegańskie, kremowe zupy kukurydziane, dlatego to już trzeci taki przepis na moim blogu. Tym razem proponuję wersję najszybszą – do przygotowania dosłownie w 5 minut. Zupa jest pyszna, całkiem pożywna, a przy tym jak zwykle dietetyczna / fit. Najlepiej zrobić od razu podwójną porcję. Świetnie smakuje z grzankami.
Zupa z kukurydzy z puszki – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1 słoik / puszka kukurydzy konserwowej, ok. 250 g kukurydzy po odsączeniu
- ok. 350 g (ml) bulionu warzywnego / bulionu z resztek lub wody
- kilka łyżek ciecierzycy z puszki lub ugotowanej w domu
- ok. 4 łyżki (najlepiej dużo) posiekanego szczypioru / cebulki dymki
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól jodowana, pieprz, chili
- co najmniej 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
Do podania
- sezam (najlepiej niełuskany) podprażony na suchej patelni
- grzanki: kromki chleba lub bułki pełnoziarnistej uprażone na suchej patelni
Rada: zupę można posolić solą, sosem sojowym lub jasną pastą miso.
Zupa z kukurydzy z puszki – WYKONANIE
- Odsączoną kukurydzę blendujemy z częścią bulionu / wody na gładki krem i wlewamy do garnka.
- Dodajemy resztę bulionu / wody oraz pozostałe składniki. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Nie trzeba gotować.
Smacznego !