Fit zapiekanki z pieczarkami i pomidorami, z chleba

Fit zapiekanki z pieczarkami i pomidorami, z chleba

Jeśli macie czasem ochotę na coś chrupiącego i pysznego, a przy tym lekkiego i zdrowego, to przepis na szybkie chlebowe zapiekanki z pieczarkami i pomidorami będzie strzałem w dziesiątkę. Bogate w błonnik, bez sera i innych tłuściochów.

Idealne danie na leniwe śniadanie, kolację lub na imprezę – ze sporym wyprzedzeniem można przygotować „kanapki”, włożyć je do lodówki, a potem tylko zapiec.

Fit zapiekanki z pieczarkami – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 8 kromek chleba razowego, bułki lub bagietki
  • musztarda lub majonez wegański light
  • ok. 3 pieczarki białe lub brązowe
  • ze 3 średnie pomidory
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • płatki drożdżowe nieaktywne – dla serowego smaku
  • oliwki czarne
  • świeża bazylia

Fit zapiekanki z pieczarkami – WYKONANIE

  1. Kromki chleba lub bagietki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową, smarujemy cienko musztardą lub majonezem, lekko solimy i pieprzymy.
  2. Na musztardzie kładziemy cienko pokrojone pieczarki, a następnie plastry pomidorów i ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem.
  3. Pomidory posypujemy ziołami prowansalskimi, płatkami drożdżowymi i układamy na nich pokrojone oliwki.
  4. Zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, na środkowej półce.

Podajemy z posiekaną bazylią i keczupem, wegańskim majonezem lub dowolnym sosem jogurtowym.

Smacznego !

Zapiekanki z pieczarkami i pomidorami, z chleba
Łatwe, domowe zapiekanki z chleba pełnoziarnistego

Jedna myśl na temat “Fit zapiekanki z pieczarkami i pomidorami, z chleba

Dodaj komentarz