Zupa krem z groszku z puszki w 5 minut, fit przepis

Zupa krem z groszku z puszki w 5 minut, fit przepis

Całoroczna, ekspresowa i smakowita zupa krem z groszku z puszki lub słoika. Bardzo prosta, praktycznie bez gotowania – wystarczy tylko zblendować i podgrzać składniki. Wersja wegańska i dietetyczna. Zupa najlepiej smakuje z pełnoziarnistymi grzankami i podprażonymi płatkami migdałów.

Zupa z groszku z puszki – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 2 słoiki lub puszki groszku konserwowego, po odcedzeniu to ok. 500 g groszku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 hojna łyżeczka delikatnej musztardy
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej w proszku
  • ok. 300 g (ml) wody
  • sól jodowana, pieprz
  • 5 łyżek posiekanego szczypioru
  • co najmniej 2 łyżki soku z cytryny / limonki, u mnie sok z połowy cytryny

Do podania

  • płatki migdałów podprażone na suchej patelni
  • posiekana natka pietruszki
  • grzanki: kromki pieczywa pełnoziarnistego podprażone na suchej patelni lub pieczone grzanki czosnkowe

Zupa z groszku z puszki – WYKONANIE

  1. Odcedzony groszek blendujemy na gładko razem z płatkami drożdżowymi, sosem sojowym, czosnkiem, musztardą, cebulą, wodą oraz pieprzem.
  2. Wlewamy do garnka, dodajemy szczypior, sok z cytryny oraz sól i podgrzewamy lub zagotowujemy często mieszając. Nie gotujemy.

Smacznego !

Dodaj komentarz