Nie ma sensu kupować tych wszystkich mączno-cukrowych gotowców ze sztucznymi barwnikami i aromatami zamiast owoców, skoro w 10 minut sami możemy zrobić zdrowy i pyszny kisiel z różnych soków owocowych – do wyboru, do koloru! Przepis jest dziecinnie prosty.
Domowy kisiel owocowy bez cukru – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 500 ml soku owocowego: jabłkowego, jabłkowo-gruszkowego, pomarańczowego, mandarynkowego, wieloowocowego… Sok może być świeżo wyciskany lub kupny (100% soku), ale najlepiej nie z koncentratu. Może być nieklarowny (z miąższem)
- 3–4 płaskie łyżki (30–40 g) skrobi / mąki ziemniaczanej
- ok. 2–3 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
- trochę cynamonu, wanilii lub innych przypraw (niekoniecznie)
Domowy kisiel owocowy bez cukru – WYKONANIE
- Odlewamy pół szklanki soku i mieszamy go dokładnie z mąką, cukrem i przyprawą, aż pozbędziemy się wszystkich grudek.
- Resztę soku zagotowujemy.
- Wlewamy sok rozrobiony z mąką, mieszamy energicznie, aż mieszanina zgęstnieje i gotujemy jeszcze z minutę na małym ogniu.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Super! Trzeba spróbować!
Domowy kisiel owocowy bez cukru – SKŁADNIKI:
ok. 2–3 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
Chyba czegoś nie rozumiem
Już wyjaśniam. 😉 Ksylitol jest kilkakrotnie droższy od cukru, dlatego nie każdy będzie mógł sobie na niego pozwolić. Niektórzy będą chcieli zrobić domowy kisiel z cukrem, on i tak będzie zdrowszy od sklepowego. Staram się zawsze podawać różne opcje do wyboru, żeby więcej osób mogło skorzystać z przepisu. Inne słodziki też będą ok, np. erytrol.
Super pomysł 🙂 Cukier zdecydowanie zastąpiłabym ksylitolem 🙂