Fasolka po bretońsku fit - bez mięsa, wegetariańska

Fasolka po bretońsku fit – bez mięsa, wegetariańska

Pyszna, wegetariańska, a nawet wegańska fasolka po bretońsku w wersji fit, ale na bogato – bez mięsa i zasmażki, ale za to ze smakowitym i aromatycznym wędzonym tofu usmażonym bez dodatku tłuszczu.

Przepis jest na tyle łatwy i szybki, że jeśli ktoś umie odgrzać fasolkę ze słoika, to dietetyczną domową fasolkę po bretońsku też ogarnie z sukcesem.

Duża ilość białka w tym daniu na pewno zadowoli fanów siłowni.

Wasze obawy odnośnie wiatrów po fasoli rozwieje mój wpis na blogu o tym, jak jeść strączki.

Dlaczego zawsze smażę bez dodatku tłuszczu wyjaśniam tutaj.

Wegańska fit fasolka po bretońsku – SKŁADNIKI

  • 400 g suchej fasoli Piękny Jaś lub 1 kg białej fasoli ugotowanej
  • 1–2 kostki tofu wędzonego *
  • 2 cebule czerwone
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 500 g passaty / przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ciemnego i gęstego sosu sojowego
  • ok. 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego – ilość wg uznania

PRZYPRAWY

  • 2–3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ¾ łyżeczki kminku mielonego
  • 5 liści laurowych
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej (niekoniecznie)
  • sól, sporo pieprzu

* Zamiast tofu wędzonego możecie użyć innego solonego (czosnkowego, ziołowego…), ale wtedy trzeba dodać więcej papryki wędzonej.

Wegańska fit fasolka po bretońsku – WYKONANIE

  1. Fasolę zalewamy zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasoli) i odstawiamy na 8–12 godzin. Potem wodę odlewamy i gotujemy fasolę (ponad godzinę) do miękkości w dużej ilości świeżej i nieosolonej wody.
  2. Tofu kroimy w kotkę i obsmażamy (na małym / średnim ogniu) na rozgrzanej suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Tofu odstawiamy.
  3. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy i smażymy, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  4. Na patelnię wlewamy passatę i gotujemy przez chwilę.
  5. Sos pomidorowy przekładamy do garnka, dodajemy fasolę, tofu, sos sojowy oraz wodę lub bulion i gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Smacznego !

7 myśli na temat “Fasolka po bretońsku fit – bez mięsa, wegetariańska

    1. Zrobione, zjedzone i… pycha!!! Super przepis! Pokochałam Twojego bloga właśnie za te przepisy, w których nie ma tłuszczu, ( którego panicznie się boję), wege jestem już od 15lat a jakoś nigdy wcześniej nie próbowałam zrobić fasolki po bretońsku w wersji fit, czego teraz żałuje bo smak… przywołuje z pamieci dokładnie ten który zapamietałam z czasów dzieciństwa!! Wielkie dziekuje za Twojego bloga i czekam na kolejne prepisy!!!

      1. Od siebie dodałam jeszcze 1tbl rozpuszczonego słodzika i kilka kropel octu, który moim zdaniem niesamowicie podkreśla smak pomidorów w każdej postaci…

  1. Fasolka podbiła moje serce. Na pewno często będzie gościć u mnie na stole. Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis.

Dodaj komentarz