Ryżowe / jaglane kotlety z pieczarkami - fit, wegańskie

Ryżowe / jaglane kotlety z pieczarkami – fit, wegańskie

Bezmięsne i dietetyczne kotlety z pieczarkami, które można przygotować w kilku wariantach: z ryżem, kaszą jaglaną lub gryczaną. Polecam dowolnie je urozmaicać dodając różne przyprawy i inne składniki. Poza tym z masy zamiast burgerów możemy uformować też pulpety.

Świetnie pasują do nich pieczone frytki z batatów i wegańska mizeria.

Jedna łyżka oleju ma aż 100–120 kcal, dlatego nigdy nie dodaję go ani do kotletów, ani na nim nie smażę, zamiast tego piekę w piekarniku – burgery mają wtedy fajnie przypieczoną, chrupiącą skórkę.

Kotlety z pieczarek i ryżu – SKŁADNIKI

8–10 burgerów / kilkanaście pulpetów

  • 1 cebula czerwona
  • 230 g pieczarek białych lub brązowych
  • 230 g ugotowanego ryżu brązowego, kaszy jaglanej (przepis) lub kaszy gryczanej
  • 90 g (½ szklanki) + trochę do obtoczenia razowej bułki tartej (przepis)
  • ok. ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub innej* 
  • 2–3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½–¾ łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, sporo pieprzu

 * Część mąki można zamienić na płatki drożdżowe nieaktywne, które dodają serowego smaku.

Kotlety z pieczarek i ryżu – WYKONANIE

  1. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy kilka łyżek wody, wrzucamy pokrojone cebulę oraz pieczarki i smażymy, aż dobrze zmiękną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Warzywa możemy też poddusić, żeby szybciej się ugotowały, ale na koniec woda z patelni powinna całkowicie wyparować. Studzimy.
  2. Pieczarki z cebulą i ryż lub kasze w miarę dokładnie blendujemy.
  3. Do masy dodajemy bułkę tartą, koperek, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie.
  4. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę do uzyskania preferowanej konsystencji.
  5. Dłońmi formujemy nieduże kotlety lub pulpety i obtaczamy je w bułce tartej najlepiej wsypać ją do małej miski.
  6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25–40 minut na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub matą silikonową, aż skórka się przypiecze.

Smacznego!

5 myśli na temat “Ryżowe / jaglane kotlety z pieczarkami – fit, wegańskie

    1. Danie wygląda zachęcająco. Na pewno spróbuję.
      PS. Nie jestem zwolennikiem olejów, ale przecież nie zjesz na raz 10 burgerow, a co najwyżej dwa. Więc wychodzi z tej łyżki oleju raptem 20 kcal. Więc myślę żeby nie popadać w skrajności. No ale to tylko moja opinia. Pozdrawiam.

      1. Niestety, ale oleje to produkty wysokoprzetworzone i wbrew temu, co nam się wmawia, są bardzo niezdrowe – napisałam o tym tutaj: http://wegepedia.pl/toksyczne-oleje-roslinne/ . Poza tym ludzie dodają oleje prawie do wszystkiego 🙂 – do sałatek, zup, past, ciast, deserów, do smażenia, oleje są też w dużych ilościach w sklepowych daniach gotowych… Także codziennie można zjeść go naprawdę sporo. A to praktycznie sam tłuszcz, gigantyczna ilość pustych kalorii. W mojej kuchni w ogóle nie ma olejów i nie narzekam, a wręcz przeciwnie – kilka lat temu dzięki temu schudłam ponad 15 kg i jestem teraz cały czas bardzo szczupła.

Dodaj komentarz