Czarna fasola jest najzdrowszym ze wszystkich strączków (NutritionFacts.org), ponieważ zawiera najwięcej przeciwutleniaczy, na co wskazuje jej intensywna barwa. Czarną fasolkę po kubańsku tradycyjnie podaje się z ryżem, ale ja najbardziej lubię ją jeść z połamanym, pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Z poniższych składników wychodzi spory gar sosu, którego wystarczy nawet na tydzień.
Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ale wymaga dozy cierpliwości. Dla uzyskania odpowiedniego smaku i konsystencji musi solidnie się przegryźć, dlatego najlepsza jest dopiero po 1–3 dniach przechowywania w lodówce. Fasola po kubańsku uwielbia być odgrzewana i zamrażana.
Czarna fasolka po kubańsku – SKŁADNIKI
6–8 porcji
- 500 g czarnej fasoli, suchej
- 1 duża cebula czerwona
- 3–4 duże papryki zielone (lub w innym kolorze)
- 4–5 kubków (po 250 ml) wody
- 3 listki laurowe
- 1 łyżka zmielonego kuminu
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1–2 łyżki ciemnego cukru lub ksylitolu
- ok. 100 g koncentratu pomidorowego
- sól, dużo pieprzu
Czarna fasolka po kubańsku – WYKONANIE
- Fasolę płuczemy, zalewamy dużą ilością zimnej wody i zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin.
- Wodę odlewamy, fasolę płuczemy i wrzucamy do dużego garnka. Wlewamy 4 kubki wody (później w razie potrzeby dolewamy), przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu.
- Dorzucamy listki laurowe, drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, kumin, oregano, kolendrę i pieprz. Fasolę z warzywami gotujemy przez 2–2,5 godziny na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek, ocet, sos sojowy, cukier, koncentrat pomidorowy oraz sól.
Danie najlepiej smakuje na trzeci dzień.
Smacznego !