Dziecinnie łatwy przepis na kremową, cytrynową nocną owsiankę z chia i bananem na wegańskim zsiadłym mleku. Takiego mleka na szczęście nie trzeba przygotowywać osobno, ono powstaje po wymieszaniu wszystkich składników. Wtedy sok z cytryny zakwasza mleko sojowe i białko się ścina.
Owsianka jest naprawdę świetna, idealna na śniadanie lub jako deser, również na wynos. Ostatnio to moja ulubiona przekąska, mam ją zawsze w lodówce i podjadam o każdej porze dnia (i nocy).
(Źródło przepisu, z moimi zmianami.)
Cytrynowa owsianka nocna z chia – SKŁADNIKI
2 porcje
- 80 g płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
- 2 łyżki nasion chia
- 350 g (ml) mleka (napoju) sojowego niesłodzonego
- sok z połowy cytryny
- ½ dojrzałego banana
- 2 łyżki syropu klonowego / z agawy lub innego słodziwa
- trochę wanilii (niekoniecznie)
Owsiankę można jeść w takiej formie lub podać z dodatkami: podprażonymi orzechami / pestkami, otartą skórką z ekologicznej cytryny, plasterkami banana czy truskawkami.
Cytrynowa owsianka nocna z chia – WYKONANIE
- Do dowolnego naczynia (np. miski czy słoika) wsypujemy płatki owsiane i chia, mieszamy.
- Dodajemy banana rozgniecionego widelcem na miazgę, zimne mleko oraz pozostałe składniki. Mieszamy, naczynie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano, przed podaniem, owsiankę ponownie mieszamy.
Smacznego !
Jaka ta owsianka pyszna! Wykorzystałam mrożonego banana, którego zblendowałam. Reszta wg przepisu.Smak obłędny! Na jutrzejsze śniadanie jem to samo!!!
Ta owsianka jest zaskakująco smaczna, bo chyba na taką nie wygląda, prezentuje się raczej skromnie. 😛 Warto spróbować!