Zupa grzybowa krem z suszonymi śliwkami, wegańska

Zupa grzybowa krem z suszonymi śliwkami, wegańska

Wykwintna (nawet całkiem świąteczna) zupa grzybowa krem z pieczarek, suszonych grzybów leśnych i suszonych śliwek. Łatwa, szybka, smakowita i dietetyczna – przepis bez mięsa, bez śmietany i bez obsmażania składników.

Wszelkie zupy kremy chyba najlepiej smakują z grzankami, np. z najłatwiejszego, domowego chleba pełnoziarnistego.

Zupa grzybowa krem, wegańska – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 500 g pieczarek białych lub brązowych
  • ok. 20 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • 1 duża cebula czerwona lub 2 małe
  • co najmniej 6 suszonych śliwek
  • 2–4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sporo pieprzu
  • ok. 900 g (ml) bulionu warzywnego lub ewentualnie wody – ilość zależy od preferowanej konsystencji zupy
  • co najmniej 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • do zabielenia (niekoniecznie): ok. 40 g nerkowców + 100 ml bulionu / wody
  • do podania: chlebowe grzanki i posiekana natka pietruszki

Zupa grzybowa krem, wegańska – WYKONANIE

  1. Do dużego gara wrzucamy: pieczarki pokrojone lub starte na dużych oczkach (tak jest szybciej), połamane suszone grzyby, pokrojoną cebulę, pokrojone suszone śliwki, płatki drożdżowe i pieprz.
  2. Wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 20 min.
  3. Dodajemy sos sojowy i blendujemy zupę na krem. Ponownie podgrzewamy często mieszając.
  4. Opcjonalnie zupę można lekko zabielić nerkowcami: orzechy blendujemy ze 100 ml bulionu, wlewamy do zblendowanej zupy i przez chwilę gotujemy.

Smacznego !

2 myśli na temat “Zupa grzybowa krem z suszonymi śliwkami, wegańska

  1. Wspaniała zupa! Bardzo aromatyczna! Prawdziwe bogactwo smaków! Nie wygląda, a smakuje na więcej! Świetny przepis!Dziękuję!

Dodaj komentarz