Fit przepis na domową wersję uwielbianej na całym świecie surówki z kapusty, marchewki i tony majonezu. Ten ostatni składnik w tradycyjnym wydaniu tuczy okrutnie, ale na szczęście z pomocą przybywa wegańska, zdrowa i dietetyczna alternatywa – pyszny i kremowy sojonez bez cholesterolu i grama oleju! Takiego „majonezu” light możemy bez wahania dodać do sałatki coleslaw nawet podwójną porcję.
Coleslaw wegański jak z KFC – SKŁADNIKI
ok. 3 porcje
- ½ małej surowej kapusty białej lub czerwonej, może być młoda – najładniej wygląda połączenie białej i czerwonej kapusty
- 1–2 małe marchewki
- ok. 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- ok. 3 łyżki posiekanego szczypioru
- sól, pieprz biały lub czarny
- sojonez wg tego przepisu (majonez) – w dowolnej ilości*
* Zamiast sojonezu możemy zrobić sos na bazie jogurtu sojowego: ok. 300 g jogurtu mieszamy z 2–3 łyżeczkami musztardy, 1 łyżką soku z cytryny lub octu ryżowego, 1 łyżeczką ksylitolu lub cukru, solą i pieprzem. Polecam dodać też trochę tartego chrzanu ze słoika.
** Dla urozmaicenia można dodać też jabłko pokrojone w cienkie paski i/lub rodzynki.
Coleslaw wegański jak z KFC – WYKONANIE
- Kapustę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, kroimy na ćwiartki i wycinamy głąb. Szatkujemy jak najdrobniej.
- Marchewkę obieramy i kroimy w bardzo cienkie paski (julienne) lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Smacznego !