Łatwy przepis na jeden z najlepszych poprawiaczy nastroju – brązowy ryż na mleku roślinnym z cynamonem i kardamonem w wersji fit. Deser może być bez cukru, posłodzony został głównie daktylami. Pudding ryżowy można serwować na śniadanie, kolację czy jako deser po zdrowym obiedzie.
Ryż na mleku z cynamonem – SKŁADNIKI
ok. 4–5 porcji
- 200 g ryżu brązowego (suchego), długoziarnistego lub najlepiej okrągłoziarnistego
- 700 g mleka owsianego
- 1–3 łyżki ksylitolu lub ew. cukru
- ok. 50 g daktyli bez pestek, najlepiej świeżych medjool
- po ¾ łyżeczki zmielonego cynamonu i kardamonu
Zamiast cynamonu i kardamonu może być wanilia.
Ryż na mleku z cynamonem – WYKONANIE
- Zagotowujemy dość dużą ilość wody, wrzucamy przepłukany pod kranem ryż i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut na małym ogniu, aż będzie al dente. Następnie dokładnie odcedzamy. (Gotując ryż w dużej ilości wody pozbywamy się części arsenu z ziaren.)
- Ryż przekładamy do garnka, dodajemy mleko, ksylitol oraz przyprawy i zagotowujemy bez przykrycia. Następnie na małym ogniu gotujemy przez co najmniej 15 minut, aż całość zgęstnieje. Ja akurat nie przepadam za bardzo gęstym ryżem na mleku, wolę, kiedy jest w nim trochę słodkiego sosu.
- Na koniec dodajemy drobno pokrojone daktyle i mieszamy, pudding jeszcze wtedy zgęstnieje.
Przekładamy do miseczek i podajemy po lekkim przestudzeniu.
Aktualizacja: często ryż gotuję nieco inaczej: płuczę go pod kranem i moczę w dużej ilości wody przez 8–24 godziny. (Moczenie eliminuje dodatkową ilość arsenu z ziaren i skraca gotowanie). Następnie odcedzam i ponownie płuczę. Ziarna zalewam sporą ilością zimnej wody i stawiam na ogniu na ok. 30 minut – gotuję, aż będą al dente. Dokładnie odcedzam. Dalej postępuję z ryżem jak w pierwotnym przepisie.
Smacznego !