Brązowy ryż na mleku roślinnym, wegański pudding ryżowy

Brązowy ryż na mleku roślinnym, wegański pudding ryżowy

Łatwy przepis na jeden z najlepszych poprawiaczy nastroju – brązowy ryż na mleku roślinnym z cynamonem i kardamonem w wersji fit. Deser może być bez cukru, posłodzony został głównie daktylami. Pudding ryżowy można serwować na śniadanie, kolację czy jako deser po zdrowym obiedzie.

Ryż na mleku z cynamonem – SKŁADNIKI

ok. 4–5 porcji

  • 200 g ryżu brązowego (suchego), długoziarnistego lub najlepiej okrągłoziarnistego
  • 700 g mleka owsianego
  • 1–3 łyżki ksylitolu lub ew. cukru
  • ok. 50 g daktyli bez pestek, najlepiej świeżych medjool
  • po ¾ łyżeczki zmielonego cynamonu i kardamonu

Zamiast cynamonu i kardamonu może być wanilia.

Ryż na mleku z cynamonem – WYKONANIE

  1. Zagotowujemy dość dużą ilość wody, wrzucamy przepłukany pod kranem ryż i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut na małym ogniu, aż będzie al dente. Następnie dokładnie odcedzamy. (Gotując ryż w dużej ilości wody pozbywamy się części arsenu z ziaren.)
  2. Ryż przekładamy do garnka, dodajemy mleko, ksylitol oraz przyprawy i zagotowujemy bez przykrycia. Następnie na małym ogniu gotujemy przez co najmniej 15 minut, aż całość zgęstnieje. Ja akurat nie przepadam za bardzo gęstym ryżem na mleku, wolę, kiedy jest w nim trochę słodkiego sosu.
  3. Na koniec dodajemy drobno pokrojone daktyle i mieszamy, pudding jeszcze wtedy zgęstnieje.

Przekładamy do miseczek i podajemy po lekkim przestudzeniu.

Aktualizacja: często ryż gotuję nieco inaczej: płuczę go pod kranem i moczę w dużej ilości wody przez 8–24 godziny. (Moczenie eliminuje dodatkową ilość arsenu z ziaren i skraca gotowanie). Następnie odcedzam i ponownie płuczę. Ziarna zalewam sporą ilością zimnej wody i stawiam na ogniu na ok. 30 minut – gotuję, aż będą al dente. Dokładnie odcedzam. Dalej postępuję z ryżem jak w pierwotnym przepisie.

Smacznego !

Dodaj komentarz