Azjatycka surówka z ogórka, marchewki i chili, szybka

Azjatycka surówka z ogórka, marchewki i chili, szybka

5–minutowa surówka ogórkowo-marchewkowa z najprostszym dressingiem w stylu Yin Yang, czyli słodko-kwaśnym. Taka sałatka smakowo i wizualnie podkręci każde nudne danie.

Azjatycka surówka z ogórka i marchewki – SKŁADNIKI

1–2 porcje

  • 1 marchewka
  • 1 ogórek szklarniowy
  • kawałek papryczki chili
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sporo sezamu podprażonego na suchej patelni

Słodko-kwaśny dressing

  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • sól

Azjatycka surówka z ogórka i marchewki – WYKONANIE

  1. Ogórka (razem ze skórką) i obraną marchewkę tniemy w długie paski obieraczką do warzyw.
  2. Dodajemy drobno posiekaną chili, czosnek zmiażdżony w prasce oraz pozostałe składniki i mieszamy.
  3. Surówkę odstawiamy na 15 minut do przegryzienia.

Smacznego !

Dodaj komentarz