Szybki przepis na pyszny, kremowy i dietetyczny sos serowy dla leniwych wegan, czyli bez gotowania – wystarczy tylko zblendować składniki i wymieszać z dowolnym gorącym makaronem (najlepiej pełnoziarnistym) i posypać ziołami oraz orzechami czy pestkami. Zdrowy, wegański mac and cheese ciekawie smakuje w wersji z makaronem soczewicowym, kupnym lub domowym. Sosu nie musimy serwować koniecznie w temperaturze pokojowej, można go podgrzać, ale według mnie szkoda czasu, zwłaszcza jeśli zima za nami.
Takiego kukurydziano-paprykowego sera możemy używać również jako pasty do pieczywa albo dipu do krakersów.
Wegański fit makaron z serem – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 1 słoik kukurydzy (230 g nasion bez zalewy)
- 1 duża żółta papryka
- 4–5 kawałków pomidorów suszonych (nie z oleju)
- 3–4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
- 1½ łyżeczki suszonej cebuli w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½–¾ łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki kurkumy
- pieprz biały lub czarny
Soli już nie dodaję, ponieważ suszone pomidory są bardzo słone.
Wegański fit makaron z serem – WYKONANIE
Wszystkie składniki blendujemy na gładki sos.
Mieszamy go z makaronem i posypujemy posiekanym zielskiem: pietruszką, kolendrą lub bazylią.
Bon appétit !
Ten blog jest przewspaniały! Zamierzam zrobić wszystkie przepisy 😀
Ten już zrobiony i makaron z sosem zjedzony. Bardzo, bardzo smaczne 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za dzielenie się świetnymi pomysłami 🙂
A ja dziękuję za tak miły komentarz. Pozdrawiam i smacznego! 🙂
Zgadzam się:) przepisy rewelacyjne… no i fit… 🙂 jak dla mnie bomba ! Już parę udanych dań mam za sobą a jutro ten oto makaronik wjedzie na stół:)
W sieci są bardzo duże ilości różnych blogów dotyczących przygotowywania wege posiłków. Obserwuję Twojego bloga od dawna – jest wyjątkowy dzięki temu iż wszystkie przepisy nie są czasochłonne i bardzo szybko się je przygotowuje. Dziękuje bardzo i wszystkiego dobrego dla Ciebie 🙂
Bardzo mi miło to czytać. 🙂 Pozdrawiam!
Zrobiłem i w niczym nie przypomina sosu serowego 🙁 smakuje glownie paprykowo takze nie ma sensu sie napalac
Smak to kwestia gustu, każdy musi ocenić sam. Poza tym to danie ma być też zdrowe. 🙂