wegański deser snickers

Wegański deser SNICKERS – fit, bez cukru, szybki

Ten deser to istne fit foodporn! Pod względem doznań smakowych idzie łeb w łeb z oryginalnym Snickersem, ale biorąc pod lupę skład, jest jego przeciwieństwem! Lekki, dietetyczny i zdrowy, a mimo to rozpływa się w ustach jak bita śmietana 48%. Wszystko dzięki specjalnemu tofu, które jest podstawą tej receptury. O tofu jedwabistym napisałam krótko przy okazji mojego innego ulubionego przepisu na bazie serka z soi (kakaowy krem z tofu). Wegański deser snickers kusi również tym, że nie trzeba się przy nim naharować jak dziki osioł, bo wystarczy tylko zblendować ingrediencje. Nawet orzechów nie trzeba koniecznie prażyć! A jeśli komuś bardzo się nie chce, to może też odpuścić sobie warstwę trzecią i zjeść tylko 2 pierwsze. Mało tego! Jeśli komuś jeszcze mniej się chce, albo jeszcze więcej się nie chce, to może zmiksować razem składniki warstwy pierwszej i drugiej i zrobić deser jednokolorowy, który też będzie pyszny, tylko zbierze mniej lajków na fejsie. Także, jak widzicie, przepis jest elastyczny niczym Nadia Comaneci w swoich najlepszych latach.

 

Wegański deser SNICKERS – 3 porcje – SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie (300 g) tofu jedwabistego (aksamitne, silken tofu) – bez zalewy. Ewentualnie może być też miękkie tofu (soft tofu), ale ono zawiera mniej wody i jest twardsze, więc najlepiej użyć go nieco mniej, niż podaję w przepisie i dodać trochę mleka roślinnego dla rozrzedzenia konsystencji. Tego deseru z tofu miękkim nie robiłam, ale na pewno też wyjdzie, trzeba tylko ustalić odpowiednie proporcje tofu i mleka 🙂
  • 14 daktyli dobrej jakości bez pestek
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii lub miąższ z połowy laski wanilii
  • 8 łyżek orzechów ziemnych, mogą być uprażone, będą miały obłędny aromat (instrukcja prażenia poniżej)
  • 3–4 łyżki musu daktylowego wg tego przepisu (bez gotowania, wystarczy zmiksować)
  • 2 łyżki kakao odtłuszczonego lub karobu
  • 4–5 łyżek mleka roślinnego, najlepiej naturalnie słodkiego, np. owsianego
  • 1 łyżka jagód świeżych lub mrożonych (niekoniecznie) – dla ciemniejszego koloru górnej warstwy
  • 2 większe szczypty soli (niekoniecznie)

 

Wegański deser SNICKERS – WYKONANIE

  1. Żeby uprażyć orzechy, najpierw musimy nagrzać piekarnik do 180°C. Orzechy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy je przez 10 minut, aż zaczną pięknie pachnieć i zrobią się lekko brązowe. Studzimy je.
  2. Robimy pierwszą warstwę: połowę kostki tofu, 7 daktyli, 3 łyżki uprażonych orzechów, 1 łyżkę mleka, ½ łyżeczki ekstraktu wanilii oraz 1 szczyptę soli blendujemy razem na jak najgładszą masę. Krem przekładamy do 3 pucharków i wstawiamy do lodówki na 10–20 min.
  3. Robimy drugą warstwę: połowę kostki tofu, 7 daktyli, 3 łyżki uprażonych orzechów, 1 niepłaską łyżkę kakao, 1 łyżkę mleka oraz 1 szczyptę soli miksujemy razem na jak najgładszą masę. Wyjmujemy pucharki z lodówki, na pierwszej warstwie układamy pozostałe 2 łyżki uprażonych orzechów (rozdzielone na 3 desery), najlepiej przy ściankach, żeby były później widoczne i nakładamy drugą warstwę. Kremy ponownie wstawiamy do lodówki na 10–20 min.
  4. Warstwa trzecia: mus daktylowy, 1 łyżkę kakao, 2–3 łyżki mleka oraz ewentualnie jagody umieszczamy w miseczce i mieszamy dokładnie łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyjmujemy z lodówki pucharki, nakładamy ostatnią warstwę i ponownie schładzamy desery.

Bon appétit !

 

wegański deser snickers fit
Wegański deser snickers z tofu słodzony daktylami

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *