2-składnik. domowy makaron bezglutenowy z soczewicy przepis bez jajek

2-składnik. domowy makaron bezglutenowy z soczewicy – przepis bez jajek

2-składnikowy i banalny w przygotowaniu wegański makaron lub kluski. Soczewica w swoim naturalnym wydaniu wyglądem raczej nie intryguje, ale możemy szybko przerobić ją na kokardki i inne ciekawe formy. Bardzo fajnie wyglądają prostokąty wycięte karbowanym nożem. Smak również łatwo podrasować dodając do ciasta wszelkie ulubione przyprawy, np. sambar masalę czy cebulę w proszku. Makaron z soczewicy możemy serwować z czymkolwiek chcemy, na słono lub na słodko.

Do klusek polecam dietetyczne, wegańskie sosy: pieczarkowy, szpinakowy, paprykowy bez gotowania5-minutowy sos pomidorowy bez gotowania, oraz „serowy” bez gotowania.

Przepis znalazłam na kanale AnarchistKitchen (od 2:05 minuty).

 

Domowy makaron bezglutenowy bez jajek – SKŁADNIKI

  • 1 kubek zmielonych na mąkę nasion suchej soczewicy żółtej lub czerwonej + trochę do posypania ciasta przed wałkowaniem
  • ok. ½ kubka wody
  • sól (niekoniecznie)
  • ½ łyżeczki kurkumy – dla podkręcenia koloru żółtej soczewicy (niekoniecznie)

 

Domowy makaron bezglutenowy bez jajek – WYKONANIE

  1. W misce łączymy mąkę z soczewicy i przyprawy. Stopniowo wlewamy wodę. Masę mieszamy najpierw łyżką, a potem przez chwilę wyrabiamy ręcznie.
  2. Ciasto przekładamy na powierzchnię hojnie oprószoną mąką z soczewicy, posypujemy je również z wierzchu i rozwałkowujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
  3. Wycinamy dowolne kształty.
  4. Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy ponad 10 minut – dokładny czas zależy od grubości ciasta.

Bon appétit !

Domowy, wegański makaron bezglutenowy z soczewicy przed ugotowaniem – przepis bez jajek

Dodaj komentarz