Wegańska pasta serowa do chleba - z białej fasoli

Wegańska pasta serowa do chleba – z białej fasoli

Szybka i prosta – bo wystarczy tylko zblendować składniki – pasta serowa bez sera, ale za to z przyjaznymi dla naszego zdrowia (i zwierząt) płatkami drożdżowymi, które zapewniają serowy smak i aromat. Pasta nadaje się nie tylko do smarowania chlebarazowych bułek, ale również do maczania surowych i ugotowanych warzyw oraz wyjadania palcem z miski. Najlepiej zrobić od razu podwójną porcję, bo jedna długo nie pociągnie.

Jeśli korzystamy z fasoli puszkowanej, to najlepiej niskosolonej. Części soli możemy pozbyć się płucząc nasiona pod bieżącą wodą.

 

Wegańska pasta serowa do chleba – SKŁADNIKI

  • 220 g ugotowanej białej fasoli – z 1 puszki (bez zalewy) lub ugotowanej w domu
  • 4–5 łyżek mleka owsianego niesłodzonego, innego roślinnego lub wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3–4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka delikatnej musztardy
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
  • sól – niekoniecznie, jeśli używamy fasoli z puszki

DODATKI (niekoniecznie)

  • ½ łyżeczki całych nasion kminku
  • ½ łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku, kolendry lub czosnku niedźwiedziego

 

Wegańska pasta serowa do chleba – WYKONANIE

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, wrzucamy dodatki i mieszamy.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz