Aloo gobi – tanie danie z jednego gara po indyjsku. Proste, pyszne, niesamowicie aromatyczne i dietetyczne, bo smażone – jak zwykle – bez dodatku tłuszczu!
Kalafior z ziemniakami aloo gobi – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 1 średni kalafior podzielony na różyczki
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 5 średnich pomidorów pokrojonych w kostkę
- 3 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 1 kubek ugotowanej cieciorki lub zielonego groszku – mogą być z puszki (bez BPA)
- 3 cm świeżego, startego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- ½–1 papryczka chili drobno posiekana
- 1½–2 łyżeczki sambar masala lub ewentualnie garam masala czy curry
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kuminu
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- świeże liście kolendry lub pietruszki – do posypania
Kalafior z ziemniakami aloo gobi – WYKONANIE
- Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy 5 łyżek wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy cebulę, czosnek oraz imbir i dusimy pod przykryciem, aż cebula nieco zmięknie.
- Dodajemy pomidory, wlewamy kubek wody i dorzucamy chili, sambar masalę, kolendrę, kumin oraz kurkumę. Zagotowujemy.
- Dodajemy ziemniaki i gotujemy pod przykryciem z 5–10 minut.
- Dorzucamy kalafior i dusimy przez ok. 20 minut do miękkości.
- Wsypujemy cieciorkę, solimy i gotujemy jeszcze kilka minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec mieszamy wszystko z koperkiem.
Na talerzu posypujemy danie kolendrą.
Bon appétit !
Uwielbiam kalafiora, ale takiego jeszcze nie jadłam. 🙂
Ja dopiero niedawno zjadłam to danie po raz pierwszy i się zakochałam!
Witam wypróbowałam już kilka twoich przepisów ,są świetne bardzo pyszne i proste w przygotowaniu.
Fajnie by było gdyby jeszcze była wpisana wartość odżywcza, to by mi ułatwiło .np gulasz afrykański ,kalafior z ziemniakami po indyjsku i całą reszta.pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej przepisòw. Agnieszka
Dzięki! Postaram się w przyszłości zamieszczać tabele z kaloriami i wartościami odżywczymi. 🙂