Wegańskie kaszotto z grzybami i koperkiem - przepis fit

Wegańskie KASZOTTO z grzybami i koperkiem – przepis fit

Proste wegańskie kaszotto z grzybami, koperkiem i kremową śmietaną z nerkowców to świetny pomysł na rozgrzewający, sycący obiad z jednego gara. Danie można upichcić z dowolnymi grzybami, ja uwielbiam je z kurkami. W przypadku innych grzybów leśnych używam tylko kapeluszy.

 

Wegańskie kaszotto z grzybami fit – SKŁADNIKI

2 porcje

 

Wegańskie kaszotto z grzybami fit – WYKONANIE

  1. Grzyby i cebulę kroimy, czosnek miażdżymy w prasce.
  2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek bulionu, a kiedy się zagotuje wrzucamy cebulę, czosnek oraz grzyby i „smażymy” przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy bulionu.
  3. Dodajemy kurkumę oraz pieprz i mieszamy.
  4. Wrzucamy przepłukany pęczak, zalewamy wszystko 4 chochlami (ok. 450 ml) gorącego wywaru i dodajemy ocet balsamiczny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie wlewamy kolejną chochlę bulionu, mieszamy i czekamy, aż płyn się wchłonie. Czynność powtarzamy, aż kasza będzie al dente.
  5. Robimy śmietanę: chochlę bulionu (lub mleka roślinnego) blendujemy z nerkowcami i płatkami drożdżowymi na gładki płyn.
  6. Na koniec, kiedy prawie cały wywar zniknie, wlewamy śmietanę, solimy i gotujemy bez przykrycia, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  7. Wyłączamy ogień i dodajemy koperek.

Bon appétit !

 

7 myśli na temat “Wegańskie KASZOTTO z grzybami i koperkiem – przepis fit

    1. Nie jestem pewna, czy danie będzie wtedy ok, ale jeśli już, to użyłabym tylko kapeluszy, bo trzonki grzybów suszonych są zbyt twarde, żeby dodać je do tego dania w całości (można ewentualnie je zmielić).

Dodaj komentarz