Wegańskie kaszotto z grzybami i koperkiem - przepis fit

Wegańskie KASZOTTO z grzybami i koperkiem – przepis fit

Proste wegańskie kaszotto z grzybami, koperkiem i kremową śmietaną z nerkowców to świetny pomysł na rozgrzewający, sycący obiad z jednego gara. Danie można upichcić z dowolnymi grzybami, ja uwielbiam je z kurkami. W przypadku innych grzybów leśnych używam tylko kapeluszy.

 

Wegańskie kaszotto z grzybami fit – SKŁADNIKI

2 porcje

 

Wegańskie kaszotto z grzybami fit – WYKONANIE

  1. Grzyby i cebulę kroimy, czosnek miażdżymy w prasce.
  2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek bulionu, a kiedy się zagotuje wrzucamy cebulę, czosnek oraz grzyby i „smażymy” przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewamy bulionu.
  3. Dodajemy kurkumę oraz pieprz i mieszamy.
  4. Wrzucamy przepłukany pęczak, zalewamy wszystko 4 chochlami (ok. 450 ml) gorącego wywaru i dodajemy ocet balsamiczny. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż płyn zostanie wchłonięty. Następnie wlewamy kolejną chochlę bulionu, mieszamy i czekamy, aż płyn się wchłonie. Czynność powtarzamy, aż kasza będzie al dente.
  5. Robimy śmietanę: chochlę bulionu (lub mleka roślinnego) blendujemy z nerkowcami i płatkami drożdżowymi na gładki płyn.
  6. Na koniec, kiedy prawie cały wywar zniknie, wlewamy śmietanę, solimy i gotujemy bez przykrycia, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  7. Wyłączamy ogień i dodajemy koperek.

Bon appétit !

 

5 myśli na temat “Wegańskie KASZOTTO z grzybami i koperkiem – przepis fit

Dodaj komentarz