Zupa grzybowa fit ze świeżych grzybów, wegańska

Zupa grzybowa fit ze świeżych grzybów, wegańska

Wykwintna, bardzo esencjonalna i smakowita, a przy tym prosta, zupa grzybowa z makaronem, ze świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek. Wegańska, lekka i dietetyczna – bez śmietany, bez masła i oleju. Jak u nowoczesnej babci!

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – SKŁADNIKI

4–6 porcji

  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (dodaję tylko kapelusze) lub pieczarek (w całości)
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 marchewki
  • 800 g lub więcej bulionu warzywnego
  • 250 g mleka owsianego lub ryżowego – u mnie ryżowo-kokosowe
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dla zagęszczenia i dodatkowego zabielenia
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, sporo pieprzu

DO PODANIA

  • ugotowany pełnoziarnisty makaron, np. kolanka, łazanki czy kokardki
  • natka pietruszki

Zamiast mleka roślinnego i płatków drożdżowych można dodać śmietanę z nerkowców.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów – WYKONANIE

  1. Duży garnek z grubym dnem rozgrzewamy, zagotowujemy w nim kilka łyżek wody i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przez chwilę „smażymy”, aż cebula się lekko zeszkli. 
  2. Grzyby leśne lub pieczarki dokładnie myjemy, kroimy i wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 7 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodajemy nieco wody.
  3. Następnie wlewamy gorący bulion i dodajemy pokrojone marchewki, liście laurowe, ziele angielskie i zmiażdżony czosnek.
  4. Mleko roślinne blendujemy z płatkami drożdżowymi, mocno podgrzewamy i wlewamy do garnka.
  5. Gotujemy przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem, a po zdjęciu z ognia sokiem z cytryny.

Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !

3 myśli na temat “Zupa grzybowa fit ze świeżych grzybów, wegańska

Dodaj komentarz