Marchewka z groszkiem duszona, wegański fit przepis

Marchewka z groszkiem duszona, wegański fit przepis

Kremowa i maślana marchewka z groszkiem, ale w zdrowej wersji bez masła oraz glutenu (dla chętnych), która smakowo nie ustępuje tradycyjnemu przepisowi. Napisałabym wręcz, że w wegańskiej postaci jest nawet smaczniejsza, a tak samo łatwa i szybka w przygotowaniu. Opcję fit pałaszować będą z apetytem również wszystkożercy, bo nie zorientują się, że nastąpiła sprytna zamiana masła na nerkowce, które zagęszczają, nadają aksamitną konsystencję, a nie zmieniają smaku i aromatu potrawy na orzechowy.

Fit marchewka z groszkiem duszona – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • 1 opakowanie (450 g) mrożonej marchewki z groszkiem
  • ok. 200 ml wody lub domowego bulionu warzywnego
  • 20–25 g nerkowców
  • 4–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa

W wersji bezglutenowej należy pominąć mąkę, ale wtedy sos trzeba trochę dłużej pogotować.

Połowę wody można zamienić na mleko owsiane / napój owsiany.

Fit marchewka z groszkiem duszona – WYKONANIE

  1. Marchewkę z groszkiem wrzucamy do garnka, wlewamy ok. 100 ml bulionu lub wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut.
  2. Nerkowce, płatki drożdżowe, mąkę oraz 100 ml bulionu, wody lub mleka owsianego blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Orzechowy płyn wlewamy do garnka z warzywami, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotujemy bez przykrycia jeszcze przez kilka minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje.

Bon appétit !

Dodaj komentarz