Pęczotto z pieczarkami i porem - fit przepis

PĘCZOTTO z pieczarkami, porem i oliwkami, fit przepis

Tym razem coś dla fanów irytujących nazw i pęczaku al dente. Wegańskie pęczotto z pieczarkami, porem, oliwkami i zieleniną to polska wersja popularnego risotto. Proste i smakowite jednogarnkowe danie bez dodatku tłuszczu i nabiału. Już niedługo na moim blogu pojawi się przepis na jaglotto, gryczotto albo jeszcze jakieś inne pyszne kaszotto.

Pęczotto z pieczarkami i porem – SKŁADNIKI

23 porcje

  • 200 g pęczaku (niecały kubek)
  • 850 ml kupnego lub domowego bulionu warzywnego dobrej jakości* – wywar musi być gorący
  • 350 g pieczarek
  • 100 g białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (udają tarty ser)
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1 łyżka octu ryżowego lub balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sporo pieprzu, sól jodowana
  • garść czarnych oliwek
  • rukola lub natka pietruszki

* Możliwe, że cały wywar nie zostanie zużyty, ale zawsze lepiej przygotować go więcej, bo nigdy nie wiadomo dokładnie, ile bulionu wchłonie kasza.

Pęczotto z pieczarkami i porem – WYKONANIE

  1. Pora kroimy dość drobno. Pieczarki kroimy na ćwiartki lub połówki, a jeśli są małe, zostawiamy w całości.
  2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek bulionu, a kiedy się on zagotuje wrzucamy grzyby oraz pora i „smażymy” przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulę, tymianek, pieprz oraz sól i mieszamy.
  4. Dodajemy przepłukany pęczak, zalewamy wszystko 4 chochlami (ok. 450 ml) gorącego wywaru i dodajemy ocet balsamiczny. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż płyn zostanie prawie całkowicie wchłonięty. Następnie wlewamy kolejną chochlę bulionu, mieszamy i czekamy, aż płyn się wchłonie. Czynność powtarzamy, aż kasza będzie al dente.
  5. Na koniec, kiedy prawie cały wywar zniknie, dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy dokładnie.
  6. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone oliwki oraz rukolę.

Podajemy od razu.

Bon appétit !

3 myśli na temat “PĘCZOTTO z pieczarkami, porem i oliwkami, fit przepis

    1. Na drugi dzień pęczotto jest tak samo dobre, najlepiej odgrzać je na kilku łyżkach bulionu, żeby się nie przypaliło.

Dodaj komentarz