Ten oto wegański pasztet z soczewicy to najnowsza specjalność mojej Mamy weganki – inspiracją był dla niej ten przepis. W testach na wielbicielach tradycyjnych pasztetów otrzymał najwyższe noty za smak i aromat, konsystencję, wygląd oraz lekkostrawność, ponieważ nie zawiera oleju i innych „złych” ingrediencji. Samo zdrowie, a do tego jest pyszny, baaardzo kremowy i delikatny. Jeść nie umierać!
Wegański pasztet z soczewicy lub grochu – SKŁADNIKI
- 1 szklanka grochu łuskanego (połówki) lub soczewicy czerwonej
- 2 cebule białe lub czerwone
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki słonecznika
- ½ szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dodają smaku umami)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wegański pasztet z soczewicy lub grochu – WYKONANIE
- Soczewicę lub groch płuczemy. Groch zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, a soczewicę 1,5 szklanki, dodajemy listek laurowy oraz sól i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20–25 minut bez mieszania w przypadku grochu i 15 minut w przypadku soczewicy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Nie odcedzamy, ponieważ nasiona wchłoną całą wodę.
- Cebulę siekamy, a marchewkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na 2 łyżeczkach wody na patelni z nieprzywierającą powłoką, dodajemy marchew oraz seler i dusimy pod przykryciem 10 minut.
- Z ugotowanego grochu usuwamy listki laurowe. Dodajemy do niego warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie, a następnie blendujemy na dość gładką masę.
- Nasz przyszły pasztet przekładamy do formy (o wymiarach ok. 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rysujemy widelcem dowolny wzór i pieczemy w 180°C przez 45–60 minut, aż będzie z wierzchu przyrumieniony.
Pasztet należy kroić dopiero po wystudzeniu, chyba że nie możemy oprzeć się pokusie.
Pyszny z domowym pieczywem, np. bagietkami pełnoziarnistymi lub bułkami pełnoziarnistymi w 20 min. oraz najszybszym sosem BBQ.
Bon appétit !
Zraziłam się do pasztetów, ale może zaryzykuje i zrobię wersje z grochem. Nigdy mi nie smakowały, a, te zrobione przez kogoś owszem.
To może poproś kogoś, żeby Ci go zrobił 😉
Próbowałem – polecam. Za każdym razem był minimalnie inny bo robiłem „na oko” i trochę eksperymentowałem z dodatkami (np. polecam dodać kilka małych ogóreczków chili). Efekt: nie zagrzał miejsca w lodówce ani razu!
Ten pasztet jest bardzo łatwy do modyfikacji właśnie, ja za każdym razem zmieniam przyprawy i dzięki temu jeszcze mi się nie znudził.
zrobiłam bez płatków drożdżowych; wyszedł super. naprawdę łatwo się robi a najważniejsze, że smaczny.
Cieszę się, że mój pasztet Ci smakuje, dzięki za opinię! 🙂
1 szklanka grochu ale przed ugotowaniem? I ile blaszka ma cm? 🙂
Tak, szklanka grochu przed ugotowaniem. Dodałam już do przepisu, że wymiary keksówki to ok. 30 x 12 cm.
Czy pasztet można zamrozić ?
Teoretycznie można, ale ja jeszcze tego nie robiłam.
Nie wiem, czy odpowiedź będzie jeszcze potrzebna, ale ja mroziłam ten pasztet i był dalej smaczny po wyjęciu z zamrażarki.
Czy seler moge zamienic na korzen pietruszki, czy wyjdzie wtedy mdle? Czy cebula moze byc czerwona? To bedzie moj pierwszy wege pasztet, nie chce go zepsuc:))) Ma Pani swietne przepisy!
Dziękuję! 🙂 Myślę, że korzeń pietruszki będzie OK, a cebula jak najbardziej może być czerwona.
Czy groch polowki trzeba namoczyc wczesniej, mam taki firmy Sante i jest napisane zeby moczyc 12 godzin i potem gotowac 25 min, hm… wydaje mi sie on twardy w paczce. Nigdy go nie gotowalam, czy namoczyc go i potem zalac 2 szklankami goracej wody czyli tak jak w przepisie czy nie moczyc. Haha smieszna jestem, ale ja dopiero zaczynam z weganizmem. Ostatnio to ja tez pytalam Pania o te pietruszke ale robilam pasztet z soczewica i wyszedl baaaardzo smakowity, a teraz chce zrobic z grochem. Bardzo bede wdzieczna za odpowiedz 😉
To bardzo dobre pytanie, na pewno nie jest śmieszne. 🙂 Faktycznie, teoretycznie wszystkie strączki poza soczewicą powinno się moczyć, ale w przypadku tego pasztetu robię wyjątek i grochu nie moczę.
Jak duży ma być ten kawałek selera ? Bywają selery wielkością przypominające główkę kapusty, a bywają jak średnie jabłko. Pierwszy raz robię wegański pasztet i bardzo mi zależy by go nie zepsuć.
Kawałek średniego selera. Jego wielkość nie ma zbyt dużego znaczenia, pasztet wyjdzie z mniejszym i większym kawałkiem. 🙂
Nawet nie wiesz jak dobrze mi zrobiłaś tym pasztetem!<3 Tego właśnie szukałam, zrobiłam wersję z grochem, po nocy w lodówce smakuje jak kombo tradycyjnego pasztetu mojej mamy z pasztetem mojej babci! Gratuluję sukcesu smakowego! Pozdrawiam i dziękuję!
Po upieczeniu mój pasztet z grochem wyglądał jakby był w środku niedopieczony. Trzymałam go dłużej w piekarniku? Czy komuś taki wyszedł?
Ten pasztet jest genialny w smaku, robiłam z grochu, bije na głowę tradycyjne pasztety, dziękuję za Pani przepisy
Bardzo mi miło! :))
A co z jajkami ? Bo do soczewicy są 3 w przepisie?
Mój przepis jest bez jajek. 🙂