Pasztet z białej fasoli przepis

PASZTET z białej fasoli i orzechów – wegański przepis

To najsmaczniejszy pasztet wegański, jaki do tej pory miałam okazję pochłonąć. O jedwabistej konsystencji i wypasionym smaku – delikatny i kremowy z chrupiącymi kawałkami korniszonów chili oraz kąskami pomidorów suszonych tu i ówdzie. Mimo przydługiej listy składników, pasztet z białej fasoli i orzechów jest prosty w wykonaniu i zdecydowanie wart zachodu. Niskotłuszczowy, bo bez dodatku oleju, może być też bezglutenowy.

Spróbujcie również wegańskiego pasztetu z soczewicy lub grochu.

 

Pasztet z białej fasoli i orzechów – SKŁADNIKI

  • 1 kubek białej fasoli suchej
  • 200 g upieczonego batata lub marchewki (batata ze skórą kroimy w ćwiartki i pieczemy przez godzinę180°C)
  • 2 średnie cebule czerwone
  • ½ kubka orzechów ziemnych
  • niecała ½ kubka mleka roślinnego lub wody
  • ¼ szklanki mąki owsianej – może być bezglutenowa (można zmiksować na mąkę płatki owsiane)
  • 8 suszonych pomidorów (nie z oleju)
  • 5 korniszonów konserwowych z zalewy z chili – ok. 50 g
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (lub 1 ząbek czosnku)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie, tylko dla serowego smaku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki musztardy
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól
  • czarnuszka lub czarny sezam do posypania na wierzchu (niekoniecznie)

 

Pasztet z białej fasoli i orzechów – WYKONANIE

  1. Fasolę moczymy przez noc i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości, czyli przez 1–1,5 godziny.
  2. Cebulę kroimy i dusimy na patelni w bardzo małej ilości wody, którą na koniec odparowujemy.
  3. Pomidory zalewamy gorącą wodą na 5 min. i kroimy w cienki paski.
  4. Ogórki kroimy w drobną kostkę i odstawiamy na bok razem z pomidorami.
  5. Siemię lniane mieszamy dokładnie z mlekiem lub wodą i odstawiamy na 5 minut.
  6. Ostudzonego batata obieramy ze skóry.
  7. Blendujemy wszystko, poza pomidorami, ogórkami i czarnuszką, na gładką masę.
  8. Do ciasta dodajemy pomidory oraz korniszony i mieszamy.
  9. Masę wlewamy do keksówki (moja ma 12,5 x 31 cm, ale może być trochę mniejsza) wyłożonej papierem do pieczenia, widelcem rysujemy dowolny wzór na wierzchu, posypujemy czarnuszką i pieczemy w 180°C przez 50–60 min.
  10. Kroimy po wystudzeniu.

Bon appétit !

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *