Jogurtowe podpłomyki z patelni - pełnoziarniste, szybkie, wegańskie

Jogurtowe podpłomyki z patelni, pełnoziarniste, szybkie

Do niedawna moim ulubionym domowym i zdrowym pieczywem typu tortilla były pyszne indyjskie tortille z batatów. Jednak ostatnio odkryłam jeszcze prostszy i błyskawiczny przepis na pełnoziarniste pieczywo bez drożdży – 2-składnikowe podpłomyki z wegańskim jogurtem, które tylko trochę ustępują smakiem plackom ze słodkich ziemniaków. 

Teraz, kiedy nie chce mi się wyskakiwać do sklepu po bułkę, w kilkanaście minut sama mogę zrobić gorące pieczywo z patelni. Najczęściej jem je w formie wrapów z warzywami i moim ulubionym marynowanym tofu czosnkowym.

Wegańskie jogurtowe podpłomyki z patelni – SKŁADNIKI

4 duże podpłomyki

  • 150 g (1 kubek) mąki pszennej razowej + trochę do podsypania ciasta przy rozwałkowywaniu
  • ok. 130 g jogurtu sojowego
  • sól
  • inne przyprawy i zioła – ja dodaję niezmieloną czarnuszkę i kminek

Wegańskie jogurtowe podpłomyki z patelni – WYKONANIE

  1. W misce łączymy mąkę, jogurt oraz przyprawy – najpierw łyżką, a potem ręcznie.
  2. Ciasto krótko wyrabiamy w misce lub na desce. Jeśli masa bardzo klei się do rąk, dodajemy więcej mąki, a jeśli jest zbyt sucha, dorzucamy jogurtu.
  3. Ciasto dzielimy na 4 lub więcej części i formujemy z nich kulki.
  4. Deskę oraz ciasto oprószamy mąką i placki cienko rozwałkowujemy.
  5. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką – bez dodatku tłuszczu.

Podpłomyki najlepiej przechowywać na talerzu wyłożonym ściereczką i przykrytym ściereczką, wtedy szybko nie wyschną.

Bon appétit !

2 myśli na temat “Jogurtowe podpłomyki z patelni, pełnoziarniste, szybkie

Dodaj komentarz