Fit pancakes bananowe z jagodami - bez jajek, wegańskie

Fit pancakes bananowe z jagodami – bez jajek, wegańskie

Razowe, zdrowe, pyszne i puszyste wegańskie pancakes bananowe z jagodami. Bez dodatku jajek, mleka zwierzęcego oraz tłuszczu. Jeśli ktoś woli, jagód do ciasta może nie dodać, a zamiast tego posypać nimi już usmażone placki, będzie wtedy jeszcze zdrowiej. Pancakes najlepiej smakują prosto z patelni, ale na zimno są świetną przekąską na wynos.

 

Fit pancakes bananowe z jagodami – SKŁADNIKI

kilkanaście placków

  • 210 g mąki pszennej razowej, może być orkiszowa
  • 200 g musu bananowego – wystarczy zblendować bardzo dojrzałe banany
  • ok. 230 g mleka (napoju) owsianego lub innego roślinnego – ilość wg uznania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 0–3 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ok. 5 hojnych łyżek jagód świeżych lub zamrożonych (niekoniecznie)

 

Fit pancakes bananowe z jagodami – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  2. Dodajemy mus bananowy, mleko oraz sok z cytryny i łączymy dokładnie, najlepiej za pomocą miksera.
  3. Wrzucamy jagody i ponownie mieszamy.
  4. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i na małym ogniu smażymy bez tłuszczu z obu stron.

Bon appétit !

 

3 myśli na temat “Fit pancakes bananowe z jagodami – bez jajek, wegańskie

  1. Można zamiast mąki użyć płatków owsianych i zmiksować z całością? I czy wyjdzie tyle samo naleśników jak na zdjęciu? Czekam na odpowiedź 🙂

    1. Nie robiłam tych placków z płatkami owsianymi, więc nie wiem, czy wypalą, ale możesz spróbować. Pewnie będą mniej puszyste. Z tej porcji ciasta mi wychodzi kilkanaście sztuk, do zdjęcia pozowały tylko niektóre. 😉

Dodaj komentarz