Wegańskie placki jogurtowe fit - szybkie, prosty przepis

Wegańskie placki jogurtowe fit – szybkie, prosty przepis

Smakowite, delikatne i puszyste wegańskie placki jogurtowe z makiem oraz nutami cytryny i kokosa. Idealne na szybkie, lekkie, ale i pożywne śniadanie, również na wynos.

Zdrowe i fit, bo razowe, bez cukru, bez jajek oraz oleju – na dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką można smażyć je bez tłuszczu.

Więcej prostych i dietetycznych placków na słodko i na słono znajdziecie pod tagiem… – uwaga, uwaga – Placki!

Wegańskie fit placki jogurtowe – SKŁADNIKI

ok. 9 placków

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
  • 2–4 łyżki ksylitolu lub ew. cukru
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka maku niezmielonego (opcjonalnie)
  • 150 g gęstego jogurtu roślinnego naturalnego – użyłam pół na pół sojowego i kokosowego
  • ok. 110 g wody – ilość zależy od gęstości jogurtu i preferowanej konsystencji ciasta*
  • 3 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z 1/3 cytryny

* Ciasto powinno być dość gęste, bo wtedy placki wyjdą grubsze. Im więcej wody dodamy, tym placki będą cieńsze, ale też szybciej się usmażą.

Wegańskie fit placki jogurtowe – WYKONANIE

  1. Mieszamy dokładnie mąkę z ksylitolem, sodą oraz makiem.
  2. Jogurt łączymy z sokiem i skórką z cytryny oraz częścią wody.
  3. Mokre składniki mieszamy z suchymi i w razie potrzeby dodajemy więcej wody.
  4. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i na małym ogniu smażymy bez tłuszczu z obu stron.

Bon appétit !

6 myśli na temat “Wegańskie placki jogurtowe fit – szybkie, prosty przepis

  1. Jestem zła na siebie, że dopiero dziś odkryłam pani stronę po wielu razach z brakiem pomysłu na obiad czy deser. Super przepisy 😀

  2. Genialne placuszki, robiłam już dwa razy: 1. 100g mąki razowej plus 50g zwykłej pszennej typ 405 (bo razowej zabrakło) i jogurtem kokosowym i 2. Całość z mąki pszennej typ 405 i jogurtem sojowym skyr.
    Obie wersje obłędnie pyszne.
    Dziękuję za ten przepis

Dodaj komentarz