Smakowite, delikatne i puszyste wegańskie placki jogurtowe z makiem oraz nutami cytryny i kokosa. Idealne na szybkie, lekkie, ale i pożywne śniadanie, również na wynos.
Zdrowe i fit, bo razowe, bez cukru, bez jajek oraz oleju – na dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką można smażyć je bez tłuszczu.
Więcej prostych i dietetycznych placków na słodko i na słono znajdziecie pod tagiem… – uwaga, uwaga – Placki!
Wegańskie fit placki jogurtowe – SKŁADNIKI
ok. 9 placków
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- 2–4 łyżki ksylitolu lub ew. cukru
- 2/3 łyżeczki sody
- 1 łyżka maku niezmielonego (opcjonalnie)
- 150 g gęstego jogurtu roślinnego naturalnego – użyłam pół na pół sojowego i kokosowego
- ok. 110 g wody – ilość zależy od gęstości jogurtu i preferowanej konsystencji ciasta*
- 3 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z 1/3 cytryny
* Ciasto powinno być dość gęste, bo wtedy placki wyjdą grubsze. Im więcej wody dodamy, tym placki będą cieńsze, ale też szybciej się usmażą.
Wegańskie fit placki jogurtowe – WYKONANIE
- Mieszamy dokładnie mąkę z ksylitolem, sodą oraz makiem.
- Jogurt łączymy z sokiem i skórką z cytryny oraz częścią wody.
- Mokre składniki mieszamy z suchymi i w razie potrzeby dodajemy więcej wody.
- Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i na małym ogniu smażymy bez tłuszczu z obu stron.
Bon appétit !
Jestem zła na siebie, że dopiero dziś odkryłam pani stronę po wielu razach z brakiem pomysłu na obiad czy deser. Super przepisy 😀
Dziękuję. 🙂 I smacznego!
Boże ,świetna strona .
Dopiero dziś znalazłam ją …tyle pomysłów dla mojego alergika
Dzięki!
Wyszły przepyszne
Genialne placuszki, robiłam już dwa razy: 1. 100g mąki razowej plus 50g zwykłej pszennej typ 405 (bo razowej zabrakło) i jogurtem kokosowym i 2. Całość z mąki pszennej typ 405 i jogurtem sojowym skyr.
Obie wersje obłędnie pyszne.
Dziękuję za ten przepis