Bananowe muffiny piernikowe fit - bez cukru i oleju, wegańskie

Bananowe muffiny piernikowe fit – wegańskie, bez cukru i oleju

Gdy nie mamy czasu lub nie chce nam się piec nieco bardziej tradycyjnego piernika (o ile można tak nazwać wegański piernik w zdrowej wersji, w dodatku pomidorowy!), najlepiej upichcić szybszą, ale równie dietetyczną opcję mini – wegańskie muffiny bananowe o piernikowym aromacie. Babeczki najlepiej smakują z dodatkiem ulubionych powideł, np. czekośliwki według najprostszego przepisu.

Bananowe muffiny piernikowe fit – SKŁADNIKI

ok. 10 muffinów

  • 360 g bardzo dojrzałych obranych bananów
  • 140 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub 70 g mleka owsianego i 70 g soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 małej pomarańczy
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 110 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ½ łyżki kakao lub karobu
  • 1½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Można dodać też ok. ½ kubka rodzynków lub orzechów.

Bananowe muffiny piernikowe fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mąkę, ksylitol, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy dokładnie w dużej misce.
  3. Banany, sok oraz skórkę pomarańczową blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Puree bananowe dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Następnie do ciasta możemy też wrzucić rodzynki lub orzechy.
  5. Masę przekładamy do foremek (polecam silikonowe) i pieczemy przez ok. 25 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.

Muffiny wyjmujemy z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Bon appétit !

2 myśli na temat “Bananowe muffiny piernikowe fit – wegańskie, bez cukru i oleju

    1. Bez ksylitolu muffiny też wyjdą, ale możliwe, że wtedy trzeba będzie dodać trochę mniej soku / mleka. Jednak nie będą już takie smaczne. 🙂

Dodaj komentarz