Ciasto pomidorowe fit bez banana, bez jajek i oleju, wegańskie

Ciasto pomidorowe fit bez banana, bez jajek i oleju, wegańskie

Do upichcenia tego ciasta zainspirowały mnie całkiem szalone przepisy (m.in. oryginał z ok. 1940 roku i jego wegańska przeróbka), których kluczowym składnikiem jest skondensowana zupa pomidorowa Campbell’s z puszki. Tak, jedna z tych słynnych zup, których kiczowate portrety krzywo wiszą w milionach domów na świecie. Ponieważ jednak mam świadomość, że kwaśne produkty szczególnie mocno reagują z wnętrzem puszek, zamiast pomidorów puszkowanych użyłam przecieru pomidorowego z butelki. Cholesterol kopnęłam w jaja. A żeby było jeszcze bardziej fit, olej zamieniłam na mleko owsiane, cukier na ksylitol, a białą mąkę na jej razowe wcielenie. Poza tym jest to wersja bez banana – nic do nich nie mam, są super, ale ostatnio mam już dość bananowych wypieków.

W tym miejscu pragnę dodać Wam odwagi: ciasto jest dziecinnie proste, rośnie jak szalone i smakuje świetnie, a pomidorów w ogóle w nim nie czuć!

Wiem, że u konserwatystów nietypowe składniki słodyczy budzą mdłości, a nie apetyt, dlatego jeśli któryś z nich przed zjedzeniem tego ciasta zapyta o ingrediencje, odpowiedzcie tajemniczo: pomidor.

 

Wegańskie ciasto pomidorowe fit – SKŁADNIKI

  • 250 g przecieru pomidorowego / passaty
  • 150 g mleka (napoju) owsianego
  • 280 g mąki pszennej razowej
  • 130–150 g ksylitolu lub ewentualnie cukru – w oryginalnym przepisie jest więcej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków

W oryginalnym przepisie jest jeszcze szklanka rodzynków, ale ja do ciasta ich nie dodawałam, więc nie daję głowy, że nie będzie zakalca.

 

Wegańskie ciasto pomidorowe fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
  3. Wlewamy do nich mokre składniki i łączymy dokładnie.
  4. Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej) i pieczemy przez ok. 45 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.

Bon appétit !

 

7 myśli na temat “Ciasto pomidorowe fit bez banana, bez jajek i oleju, wegańskie

    1. Inne mleko roślinne (poza kokosowym z puszki) też powinno być ok. Ja do wypieków używam zawsze owsianego, bo jest naturalnie lekko słodkie i ma niezbyt gęstą konsystencję.

Dodaj komentarz