Smakowita, jarzynowa bomba witaminowa podkręcona miso i pieczarkami. Przepis bardzo przydaje się w czasach zarazy i innych kryzysów, bo do ugotowania łatwej zupy warzywnej można wykorzystać mrożonki.
W walce z infekcjami kluczową rolę odgrywa odporność immunologiczna, dlatego warto wzmacniać ją pysznymi warzywami. Dietetyczna jarzynowa szczególnie przypadnie do gustu osobom dbającym o linię, ponieważ jest bez mięsa i bez śmietany.
Zupa jarzynowa fit – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula czerwona lub kawałek pora
- 2 kubki ziemniaków pokrojonych
- 3–5 pieczarek (niekoniecznie)
- 3 ząbki czosnku
- 1,2 litra bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżka pasty miso, najlepiej białej
- 2 kubki różyczek kalafiora, mrożonych
- ok. 10 brukselek mrożonych
- 2 kubki fasolki szparagowej mrożonej
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżki posiekanego koperku
- ze 3 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Jarzynowa ugotowana na bulionie warzywnym ma o wiele intensywniejszy smak i aromat. Jeśli jednak użyjecie tylko wody, dorzućcie jeszcze ze 3 listki laurowe.
Zupa jarzynowa fit – WYKONANIE
- Do dużego garnka wrzucamy: pokrojoną marchewkę ze skórką, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone pieczarki, zmiażdżony czosnek.
- Wlewamy cały bulion (gorący lub zimny), dodajemy miso oraz pieprz i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą prawie całkiem miękkie.
- Wrzucamy zamrożonego kalafiora, brukselki, zamrożoną i połamaną fasolkę szparagową oraz płatki drożdżowe i gotujemy do miękkości warzyw. Jeśli użyjecie świeżych warzyw, dodajcie je do zupy trochę wcześniej.
- Pod koniec solimy, doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy koperek.
Smacznego !
takie zupy to mozna jesc absolutnie codziennie! pozdrowienia z Wawy!