Zupa jarzynowa z ziemniakami, fit, wegańska

Zupa jarzynowa z ziemniakami, fit, wegańska

Smakowita, jarzynowa bomba witaminowa podkręcona miso i pieczarkami. Przepis bardzo przydaje się w czasach zarazy i innych kryzysów, bo do ugotowania łatwej zupy warzywnej można wykorzystać mrożonki.

W walce z infekcjami kluczową rolę odgrywa odporność immunologiczna, dlatego warto wzmacniać ją pysznymi warzywami. Dietetyczna jarzynowa szczególnie przypadnie do gustu osobom dbającym o linię, ponieważ jest bez mięsa i bez śmietany. 

Zupa jarzynowa fit – SKŁADNIKI

ok. 6 porcji

  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula czerwona lub kawałek pora
  • 2 kubki ziemniaków pokrojonych
  • 3–5 pieczarek (niekoniecznie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,2 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżka pasty miso, najlepiej białej
  • 2 kubki różyczek kalafiora, mrożonych
  • ok. 10 brukselek mrożonych
  • 2 kubki fasolki szparagowej mrożonej
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • ze 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Jarzynowa ugotowana na bulionie warzywnym ma o wiele intensywniejszy smak i aromat. Jeśli jednak użyjecie tylko wody, dorzućcie jeszcze ze 3 listki laurowe.

Zupa jarzynowa fit – WYKONANIE

  1. Do dużego garnka wrzucamy: pokrojoną marchewkę ze skórką, posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone pieczarki, zmiażdżony czosnek.
  2. Wlewamy cały bulion (gorący lub zimny), dodajemy miso oraz pieprz i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą prawie całkiem miękkie.
  3. Wrzucamy zamrożonego kalafiora, brukselki, zamrożoną i połamaną fasolkę szparagową oraz płatki drożdżowe i gotujemy do miękkości warzyw. Jeśli użyjecie świeżych warzyw, dodajcie je do zupy trochę wcześniej.
  4. Pod koniec solimy, doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy koperek.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Zupa jarzynowa z ziemniakami, fit, wegańska

Dodaj komentarz