Muffiny / babeczki daktylowe z cynamonem, najszybsze

Muffiny / babeczki daktylowe z cynamonem, najszybsze

To jeden z najszybszych i najprostszych słodkich wypieków, które możemy wyczarować, gdy nagle zachce nam się czegoś do kawy lub herbaty. Wegańskie babeczki daktylowe wymagają tylko 5 podstawowych składników, 5 minut na ukręcenie ciasta i 15 minut w piekarniku. Wychodzą miękkie, puszyste, lekko wilgotne i pyszne. Przy okazji są naprawdę zdrowe i fit, bo Matka Natura posłodziła je daktylami i sokiem jabłkowym.

Więcej przepisów na najzdrowsze słodycze znajdziecie pod tagiem daktyle.

Muffiny / babeczki daktylowe – SKŁADNIKI

Ok. 9 średnich babeczek

  • 250 g mąki pszennej razowej drobno mielonej
  • 200 g suszonych daktyli dobrej jakości
  • ok. 340 g soku jabłkowego ilość zależy od rodzaju daktyli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników

Muffiny / babeczki daktylowe – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mieszamy suche składniki: mąkę, sodę i przyprawę.
  3. Daktyle i sok jabłkowy blendujemy. Konsystencja upieczonych muffinów zależy od stopnia zblendowania daktyli. Jeśli masa będzie zupełnie gładka, babeczki wyjdą delikatniejsze i bardziej wilgotne, a jeżeli w musie widoczne będą małe kawałki daktyli, muffiny wyjdą bardziej zwarte.
  4. Płyn wlewamy do suchych składników i łączymy łyżką. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  5. Masę przekładamy do foremek na babeczki (u mnie silikonowe) i pieczemy przez 15–20 minut.

Muffiny wyjmujemy z foremek po przestudzeniu.

Smacznego !

2 myśli na temat “Muffiny / babeczki daktylowe z cynamonem, najszybsze

    1. Trzeba dodać chociaż trochę jakiegoś kwaśnego soku owocowego (np. 50 g), żeby przereagował z sodą. Resztę płynu można zamienić na mleko roślinne. Zamiast soku jabłkowego można użyć soku wyciśniętego z pomarańczy albo mandarynek.

Dodaj komentarz