Bogaty w smaku biedagulasz, czyli wegański fit gulasz ziemniaczany z fasolą z puszki i marchewką, doprawiony m.in. czosnkiem, majerankiem i wędzoną papryką. Oto comfort food (danie poprawiające nastrój) pod każdym względem: jest szybkie, łatwe, tanie, dietetyczne, a do tego smakowite – kto nie lubi ziemniaków…
Biedagulasz ziemniaczany – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- ½–1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków
- 1 puszka białej fasoli
- ok. 400 g (ml) bulionu warzywnego lub ew. wody
- 1 hojna łyżka koncentratu pomidorowego
Przyprawy
- po 1 łyżeczce: tymianku, majeranku i słodkiej papryki wędzonej
- po ½ łyżeczki: mielonego kminku i kurkumy
- 0–2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól jodowana, sporo pieprzu
Jeśli użyjecie wody, dorzućcie 1 listek laurowy i ze 3 kulki ziela angielskiego.
Biedagulasz ziemniaczany – WYKONANIE
- Garnek stawiamy na średnim ogniu i wlewamy ze 2 łyżki wody. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, zmiażdżony w prasce czosnek, tymianek, majeranek, kminek i kurkumę. Smażymy, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Dodajemy pokrojone ziemniaki (mogą być ze skórką), fasolę razem z płynem, bulion, trochę soli i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, płatki drożdżowe i ewentualnie więcej soli oraz pieprzu. Gotujemy jeszcze z 5 minut.
Gulasz można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego !
Bardzo smaczny, robiłam go już dwa razy, polecam!
Super! Nie miałam białej fasoli więc dodałam czerwoną i też świetnie pasuje. Wyszła mi wprawdzie raczej zupa gulaszowa, ale to bardzo dobrze 😉 Myślę, że można by też dodać czerwoną paprykę. Pozdrawiam 🙂