Biedagulasz - fit gulasz ziemniaczany z fasolą

Biedagulasz – fit gulasz ziemniaczany z fasolą

Bogaty w smaku biedagulasz, czyli wegański fit gulasz ziemniaczany z fasolą z puszki i marchewką, doprawiony m.in. czosnkiem, majerankiem i wędzoną papryką. Oto comfort food (danie poprawiające nastrój) pod każdym względem: jest szybkie, łatwe, tanie, dietetyczne, a do tego smakowite – kto nie lubi ziemniaków…

Biedagulasz ziemniaczany – SKŁADNIKI

3–4 porcje

  • ½–1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 1 puszka białej fasoli
  • ok. 400 g (ml) bulionu warzywnego lub ew. wody
  • 1 hojna łyżka koncentratu pomidorowego

Przyprawy

  • po 1 łyżeczce: tymianku, majeranku i słodkiej papryki wędzonej
  • po ½ łyżeczki: mielonego kminku i kurkumy
  • 0–2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól jodowana, sporo pieprzu

Jeśli użyjecie wody, dorzućcie 1 listek laurowy i ze 3 kulki ziela angielskiego.

Biedagulasz ziemniaczany – WYKONANIE

  1. Garnek stawiamy na średnim ogniu i wlewamy ze 2 łyżki wody. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, zmiażdżony w prasce czosnek, tymianek, majeranek, kminek i kurkumę. Smażymy, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  2. Dodajemy pokrojone ziemniaki (mogą być ze skórką), fasolę razem z płynem, bulion, trochę soli i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, płatki drożdżowe i ewentualnie więcej soli oraz pieprzu. Gotujemy jeszcze z 5 minut.

Gulasz można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Biedagulasz – fit gulasz ziemniaczany z fasolą

Dodaj komentarz