Wykwintna (nawet całkiem świąteczna) zupa grzybowa krem z pieczarek, suszonych grzybów leśnych i suszonych śliwek. Łatwa, szybka, smakowita i dietetyczna – przepis bez mięsa, bez śmietany i bez obsmażania składników.
Wszelkie zupy kremy chyba najlepiej smakują z grzankami, np. z najłatwiejszego, domowego chleba pełnoziarnistego.
Zupa grzybowa krem, wegańska – SKŁADNIKI
4 porcje
- 500 g pieczarek białych lub brązowych
- ok. 20 g suszonych borowików lub podgrzybków
- 1 duża cebula czerwona lub 2 małe
- co najmniej 6 suszonych śliwek
- 2–4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sporo pieprzu
- ok. 900 g (ml) bulionu warzywnego lub ewentualnie wody – ilość zależy od preferowanej konsystencji zupy
- co najmniej 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- do zabielenia (niekoniecznie): ok. 40 g nerkowców + 100 ml bulionu / wody
- do podania: chlebowe grzanki i posiekana natka pietruszki
Zupa grzybowa krem, wegańska – WYKONANIE
- Do dużego gara wrzucamy: pieczarki pokrojone lub starte na dużych oczkach (tak jest szybciej), połamane suszone grzyby, pokrojoną cebulę, pokrojone suszone śliwki, płatki drożdżowe i pieprz.
- Wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 20 min.
- Dodajemy sos sojowy i blendujemy zupę na krem. Ponownie podgrzewamy często mieszając.
- Opcjonalnie zupę można lekko zabielić nerkowcami: orzechy blendujemy ze 100 ml bulionu, wlewamy do zblendowanej zupy i przez chwilę gotujemy.
Smacznego !
Wspaniała zupa! Bardzo aromatyczna! Prawdziwe bogactwo smaków! Nie wygląda, a smakuje na więcej! Świetny przepis!Dziękuję!
A ja dziękuję za apetyczną recenzję! 🙂