Wegańskie kotlety z pieczarek, z piekarnika, bez jajek

Wegańskie kotlety z pieczarek, z piekarnika, bez jajek

Dietetyczne, pieczone kotlety pieczarkowe z koperkiem, bez jajek – fasola z puszki (lub słoika) jest w tym przepisie głównym spoiwem. Z kolei zblendowane płatki owsiane są moim ulubionym zagęstnikiem wszelkich kotletów, burgerów czy pulpetów, można użyć bezglutenowych. Grzyby mają w sobie mnóstwo smaku umami, a płatki drożdżowe i sos sojowy jeszcze go podbijają. Kotlety dobrze się formuje, a po upieczeniu nie rozpadają się. Smakowite prosto z piekarnika i na zimno.

Wegańskie kotlety z pieczarek – SKŁADNIKI

6–7 kotletów

  • 500 g pieczarek białych lub brązowych
  • 1 cebula czerwona
  • 1–2 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli o jak najniższej zawartości soli
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • sporo pieprzu
  • ok. ¾ kubka (60 g) zblendowanych na mąkę płatków owsianych górskich* – konsystencję kotletów regulujemy mąką
  • do obtoczenia: bułka tarta razowa / pełnoziarnista

* Jako zagęstnik powinna sprawdzić się też bułka tarta razowa. Mąki nie powinno być zbyt dużo, bo kotlety stwardnieją po upieczeniu i lekkim przestudzeniu.

Do obtoczenia można też użyć bezglutenowej bułki tartej albo pokruszonych płatków kukurydzianych pełnoziarnistych.

Wegańskie kotlety z pieczarek – WYKONANIE

  1. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wrzucamy pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i drobno posiekaną cebulę. Wlewamy sos sojowy i smażymy na średnim ogniu, aż płyn z patelni całkowicie* odparuje (grzyby puszczą sporo soku).
  2. Fasolę płuczemy na sicie pod kranem i odstawiamy na 15 minut do odcieknięcia*.
  3. Do dużej miski wrzucamy: grzyby z cebulą, zblendowaną fasolę (można nawet rozgnieść ją widelcem), posiekany koperek, płatki drożdżowe, pieprz oraz mąkę owsianą. Masę mieszamy łyżką, a następnie chwilę ugniatamy ręcznie.
  4. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 minut.

 * Im więcej płynu pozbędziemy się z pieczarek i fasoli, tym mniej zagęstnika (mąki) trzeba będzie dodać do kotletów.

Smacznego !

Dodaj komentarz