Pieczarki smażone bez tłuszczu, z octem balsamicznym

Pieczarki smażone bez tłuszczu, z octem balsamicznym

Aromatyczne pieczarki smażone na patelni bez tłuszczu w pysznym sosie ukręconym z octu balsamicznego, syropu klonowego, sosu sojowego, czosnku i ziół. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a będzie ekspresowy jeśli kupimy małe grzyby i wrzucimy je na patelnię w całości.

Balsamiczne pieczarki świetnie smakują na gorąco i na zimno, z samym tylko domowym chlebem (np. najszybszym lub na drożdżach), bagietką czy grzankami albo jako dodatek do obiadu. Sprawdzą się też jako dietetyczne danie na imprezę i grilla.

Fit pieczarki smażone bez tłuszczu – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 500 g pieczarek białych lub brązowych, najlepiej małych
  • 3 łyżki sosu sojowego, najlepiej o obniżonej zawartości soli
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki włoskiej mieszanki ziół (rozmaryn, cząber, tymianek, oregano, majeranek…)
  • sporo pieprzu
  • sporo posiekanej natki pietruszki – do podania

Fit pieczarki smażone bez tłuszczu – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na małym ogniu i wrzucamy umyte pieczarki – małe w całości, a większe przekrojone na pół. Dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżeczki ziół. Smażymy pod przykryciem, aż grzyby odpowiednio zmiękną.
  2. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy, aż prawie cały płyn z patelni odparuje. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek.
  3. W misce przygotowujemy sos: mieszamy po 1 łyżce sosu sojowego, octu balsamicznego i syropu klonowego.
  4. Pieczarki przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe!

Serwujemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Smacznego !

7 myśli na temat “Pieczarki smażone bez tłuszczu, z octem balsamicznym

  1. Pieczarki wyglądają bardzo apetycznie, aż chce się je zrobić, ale czy syrop klonowy można zastąpić innym lub np. cukrem trzcinowym?

    1. Najlepszym zamiennikiem będzie syrop z agawy, ale cukier też powinien się tutaj sprawdzić i może jeszcze syrop daktylowy.

  2. Zrobiłam. Jak dla mnie smak octu balsamicznego trochę zbyt wyraźny i chyba nie jestem fanką ziół włoskich. Pieczarki wyszły troszkę kwaśne. Zrobię na pewno jeszcze raz, ale skupię się na połączeniu octu, sosu sojowego i syropu klonowego w idealnych proporcjach 🙂

    1. Idealne proporcje to już kwestia gustu. Dużo zależy też od jakości składników. Ale najważniejsze, że przepis się przydał!

  3. Pieczarki w takim wykonaniu podbiły moje serce. Idealny dodatek do pieczonych kotletów z czerwonej fasoli, oczywiście z Twojego również przepisy. Dziękuję pięknie za przepyszny obiad.

Dodaj komentarz