Wegańska fit sałatka z ziemniakami, wędzonym tofu i czarną solą a la wiejska, ziemniaczana sałatka bekonowo-jajeczna. Podsmażone, wędzone tofu udaje w niej boczek, a sól kala namak dostarcza wrażeń jajecznych.
Sałatka z ziemniakami i tofu – SKŁADNIKI
ok. 4 porcje
- 650 g ziemniaków sałatkowych
- kostka (180 g) tofu wędzonego
- 1 duża papryka żółta lub 1,5 małej
- ½ dużego kwaskowatego jabłka
- ½ dużej czerwonej cebuli
- ok. 5 łyżek posiekanego koperku
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie, ale warto)
- sól kala namak, sporo pieprzu
Dietetyczny dressing
- 5 łyżek jogurtu sojowego
- 2–3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól kala namak, sporo pieprzu
Sałatka z ziemniakami i tofu – WYKONANIE
- Ziemniaki kroimy na pół i gotujemy w mundurkach na parze. Studzimy.
- Tofu kroimy w małą lub średnią kostkę i wrzucamy na patelnię z nieprzywierającą powłoką, rozgrzaną na średnim lub małym ogniu. Kostki smażymy (bez tłuszczu) z każdej strony, przewracamy je dopiero, kiedy już przyrumienią się z jednej strony. Studzimy.
- Paprykę i jabłko kroimy w kostkę, a cebulę siekamy.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
- Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki łączymy z pozostałymi ingrediencjami.
Sałatkę przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Rada: ponieważ jajeczny aromat czarnej soli szybko się ulatnia, najlepiej dodać ją do sosu tuż przed podaniem sałatki.
Smacznego !