Sałatka z brokułem i tofu, fit, wegańska

Sałatka z brokułem i tofu z fit sosem czosnkowym, wegańska

Brokuły w sosie czosnkowym lub (jeśli ktoś woli) sałatka z brokułem, wędzonym tofu, rodzynkami i migdałami oraz wegańskim, jogurtowym sosem czosnkowym. Smakowita i całkiem dietetyczna – bez majonezu i bez mięsa. Na drugie śniadanie, na kolację czy do grilla.

Sałatka z brokułem i tofu – SKŁADNIKI

1 duża lub 2 małe porcje

  • brokuł – 500 g
  • ok. pół kostki (90 g) tofu wędzonego
  • 2 garści drobnych rodzynek
  • garść migdałów w płatkach

Wegański fit sos czosnkowy do brokułów

  • 150 g jogurtu sojowego
  • 1–2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka delikatnej musztardy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu ryżowego (niekoniecznie)

Sałatkę można też przygotować na bazie domowego, wegańskiego majonezu – fit sojonezu.

Sałatka z brokułem i tofu – WYKONANIE

  1. Różyczki brokuła oraz obrany i pokrojony głąb gotujemy na parze lub w wodzie. Brokuł powinien pozostać lekko twardawy (al dente), nie może być rozgotowany. Studzimy.
  2. Tofu kroimy w dość małą kostkę i obsmażamy (prażymy) z każdej strony na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką lub rozkładamy na blasze pokrytej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Studzimy.
  3. Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni i również studzimy.
  4. Wszystkie składniki sosu czosnkowego łączymy.
  5. Brokuły przekładamy do miski, duże różyczki najlepiej przekroić. Dodajemy tofu, rodzynki oraz sos i mieszamy.
  6. Tuż przed podaniem sałatkę hojnie posypujemy płatkami migdałów.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Sałatka z brokułem i tofu z fit sosem czosnkowym, wegańska

  1. Pycha 🙂 zapisuję w ulubionych:)
    jedyne co zmieniłam: to rodzynki na żurawinę, dałam też całe tofu.
    Możesz napisać jaki jogurt sojowy kupujesz?
    Uwielbiam Twoje przepisy:) jestem zakochana w pasztecie z pieczarek i kaszy gryczanej.
    Dziękuję, że jesteś i Pozdrawiam.

Dodaj komentarz