Przepyszna i orzeźwiająca, letnia sałatka ryżowa z dużą ilością świeżego ananasa, kukurydzą z puszki, papryką oraz pieczonym tofu wędzonym, a do tego dietetyczny, wegański sos jogurtowy. Na śniadanie, lunch, kolację, do grilla i na inne imprezy.
Fit sałatka ryżowa z ananasem i tofu – SKŁADNIKI
5–6 porcji
- ok. 180 g (niecały kubek) suchego ryżu brązowego lub 2 i ¾ kubka (420 g) ryżu ugotowanego
- 3–4 grube plastry świeżego ananasa, słodkiego i soczystego (!)
- 1 kostka (180 g) tofu wędzonego
- 150 g kukurydzy z puszki
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 pęczek szczypioru
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie, ale warto)
Dietetyczny, wegański sos jogurtowy
- 170 g jogurtu sojowego naturalnego (z kokosowym też wyjdzie, ale sojowy jest zdrowszy)
- 1 duży ząbek czosnku zmiażdżony w prasce
- 1 hojna łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki curry w proszku (niekoniecznie)
Fit sałatka ryżowa z ananasem i tofu – WYKONANIE
- Ryż brązowy płuczemy pod kranem i gotujemy w dużej ilości wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
- Tofu kroimy w małą kostkę i obsmażamy (prażymy) z każdej strony na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką lub rozkładamy na blasze pokrytej pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Studzimy.
- Kukurydzę z puszki dokładnie odsączamy z zalewy.
- Wszystkie składniki sosu łączymy.
- Do dużej miski wrzucamy ryż, tofu, pokrojonego ananasa, paprykę pokrojoną w małą kostkę, kukurydzę oraz posiekany szczypior. Wszystko posypujemy płatkami drożdżowymi, dodajemy sos i mieszamy.
Smacznego !
Jakoś nigdy nie byłam zwolenniczką tofu, ale… w tej sałatce idealnie się komponuje. Ogólnie przepis bardzo w moim stylu – dobre makro i względnie niska kaloryka, to lubię!
Bardzo smaczne, przypomina mi taką klasyczną sałatkę imprezową. Słabo mi idzie jedzenie sałat, a to wchodzi bomba! Moja Siostra mówi, że to „osiemnastkowa sałatka”.
Pozdrowienia!