Elastyczny przepis na pyszne i dietetyczne kotlety z fasoli czerwonej, białej lub czarnej, które możemy obtoczyć w czym chcemy lub podać w wersji „nude”. 🙂
Smakowicie prezentują się podane – polskim zwyczajem – z ziemniakami i surówką lub po amerykańsku jako burgery – w bułce razowej i z domowym sosem BBQ bez gotowania.
Kotlety powstały na bazie receptury z książki ze zdrowymi, wegańskimi przepisami „Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów” Leanne Campbell.
Wegańskie pieczone kotlety z fasoli – SKŁADNIKI
ok. 10 burgerów
- 400 g fasoli z puszki (bez BPA), dobrze odcedzonej – czerwonej, białej lub czarnej. Może być też ugotowana w domu
- 1 średnia cebula czerwona
- 1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe. Można dodać je w całości, ale zmielone lepsze
- 1/3 szklanki poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- pieprz i ewentualnie sól
DO OBTOCZENIA (niekoniecznie) – do wyboru
- pokruszone płatki kukurydziane (na zdjęciu) – płatki rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze lub wsypujemy je do woreczka strunowego i zamykamy, rozkładamy płasko na blacie i wałkiem do ciasta lub młotkiem kruszymy zawartość
- sezam biały lub czarny
- domowa bułka tarta razowa
Wegańskie pieczone kotlety z fasoli – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy kilka łyżek wody, zagotowujemy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i najpierw dusimy, a potem zdejmujemy pokrywkę i czekamy, aż woda całkowicie wyparuje.
- Fasolę mielimy w maszynce do mielenia, rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy razem z mokrymi składnikami.
- Do miski wrzucamy cebulę, mokre składniki oraz przyprawy i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie łączymy.
- Z masy formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy je np. w płatkach kukurydzianych i rozpłaszczamy na kotlety. Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20–30 minut, aż wierzch będzie chrupiący.
Smacznego !

Co jeszcze warto przeczytać
Podsumowanie

Przepis
Wegańskie pieczone kotlety z czerwonej fasoli z puszki - szybki przepis
Autor
Nina Avzan
Opublikowano
Całkowity czas
Ocena





Szybki przepis, dobre jedzonko. Polecam do tego buraczkami z chrzanem!
Właśnie się pieka 🙂 Jestem ciekawa…
Te kotlety podbiły moje serce :))