Ekspresowe i smakowite zdrowe ciastka – bez cukru i bez dodatku tłuszczu, mogą być bezglutenowe, jeśli użyjemy mąki owsianej bezglutenowej. Idealne słodycze dla dzieci i osób dbających o linię. Te owocowe pieguski świetnie wpływają na trawienie, bo zawierają mnóstwo błonnika!
Ciasteczkowy Potwór poleca również wegańskie OREO z 4 kremami oraz wegańskie ciastka z pomarańczami.
Wegańskie ciastka owsiane z wiśniami – SKŁADNIKI
ok. 9 dużych ciastek
- 150 g mąki owsianej – można zblendować na mąkę płatki owsiane górskie
- 90 g syropu daktylowego lub ewentualnie klonowego – do tych ciastek używam syropu daktylowego kupnego, ten zrobiony w domu ma trochę inną konsystencję i możliwe, że wtedy trzeba będzie dodać mniej lub więcej mleka. W przypadku syropu klonowego, który jest rzadszy od daktylowego, możecie użyć trochę mniej mleka. Ale ciastka udają się niezależnie od konsystencji, chociaż wychodzą ładniejsze, jeśli masa nie jest zbyt płynna
- ok. 1/3 kubka mleka roślinnego niesłodzonego, ale najlepiej naturalnie słodkiego jak owsiane czy ryżowe
- 4 łyżki suszonych wiśni lub rodzynków – wiśnie według mnie lepiej pasują
- 1 łyżeczka–1 łyżka karobu lub kakao odtłuszczonego – dla koloru, bez tego dodatku ciastka wychodzą lekko zielone
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- czarne porzeczki świeże lub rozmrożone – na wierzch
Wegańskie ciastka owsiane z wiśniami – WYKONANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Mąkę mieszamy z karobem i sodą oczyszczoną.
- Do suchych składników wlewamy syrop daktylowy i porcjami dodajemy mleko, mieszamy dokładnie. Konsystencja nie powinna być zbyt zbita. Jeśli potrzeba, dolewamy więcej mleka. Na koniec do masy wrzucamy suszone wiśnie i ponownie mieszamy.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy średnie porcje ciasta. Na wierzchu każdej z nich lekko wciskamy po 5–7 owoców czarnej porzeczki. Pieczemy ok. 15–20 minut, czas zależy od wielkości i grubości ciastek.
Bon appétit !
Syrop daktylowy to po prostu daktyle zmiksowane z woda?
I czy soda jest wyczuwalna? Bo lyzeczka na tak mala ilosc ciasta to dosyc sporo, szczegolnie, ze nie ma zadnego kwasu.
W tym przepisie polecam syrop daktylowy ze sklepu, bo tylko takiego używałam. Ten domowy to faktycznie daktyle zmiksowane z wodą, ale on ma już inną konsystencję i ciastka mogą wyjść inne, niż te moje. Ale jeśli masz czas, to możesz pokombinować z domowym syropem.
Sody w ciastkach nie czuć, ale jeśli chcesz, możesz dodać 0,5-3/4 łyżeczki, ciastka też pewnie urosną 🙂
Mój synek je uwielbia! Dodałam odrobinę przypraw korzennych i myślę że wyszły jeszcze pyszniejsze:) dziękujemy za przepis!