Wegańskie oreo przepis

Wegańskie OREO przepis na zdrowe ciastka – 4 wersje

Bardzo proste i szybkie (tylko 3–4 składniki) najzdrowsze oreo – przepyszne ciasteczka kakaowe z razowej mąki ryżowej. Nie za miękkie, nie za twarde, idealne!!! Diabelnie czarne jak oryginalne. Boskie z kremami oraz solo.

 

Wegańskie OREO przepis – 8 ciasteczek – składniki i wykonanie

  • 120 ml mieszanki karobu i kakao – użyłam 75 ml karobu i 45 ml kakao. Można dodać samego karobu, będzie bardziej dietetycznie, a kolor pozostanie ten sam. Oczywiście można użyć też tylko kakao.
  • 90 ml mąki ryżowej razowej
  • 75–90 ml syropu klonowego lub daktylowego (najzdrowsza opcja) – sama zrobiłam syrop daktylowy blendując 8 suszonych daktyli dobrej jakości ze 150 ml mleka ryżowego, które jest naturalnie słodkie i dodałam 90 ml tej mieszanki (reszta została na później). W zależności od ilości użytego płynu ciasteczka będą bardziej lub mniej chrupiące
  1. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść zbite (konsystencja pokazana jest w filmiku pod przepisem), ponieważ z takiego idealnie formuje się (ręcznie) małe kulki. Kulki wielkości orzecha włoskiego układamy na blasze wyłożonej pergaminem, następnie każdą po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą szklanki o szerokim, płaskim spodzie rozpłaszczamy na grubość ok. 8 mm.
  2. Ciastka pieczemy przez 8–12 min. w temperaturze 180°C.
  3. Przekładamy je plasterkiem banana, kremem wegańska NUTELLA z daktyli lub innym, pysznym smarowidłem np. z propozycji poniżej. Mój faworyt to krem dyniowo-pomarańczowy 🙂

 

najzdrowsze oreo kremy
Wegańskie OREO przepis – zdrowe ciastka w 4 odsłonach

Krem dyniowo-pomarańczowy – składniki i wykonanie

  • 120 g nerkowców
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2,5 łyżki puree z dyni
  • 40 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ½–1 łyżeczki soku z cytryny (niekoniecznie, tylko dla fanów kwaśnych smarowideł)

Nerkowce blendujemy na mąkę. Ksylitol miksujemy z dynią oraz sokiem i skórką pomarańczy. Obie masy łączymy i jeszcze raz blendujemy na gładki krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodajemy trochę soku z pomarańczy lub puree z dyni.

 

Krem waniliowy – składniki i wykonanie

Krem dla osób, które nie boją się eksperymentów. Mnie bardzo smakuje!

  • 60 g nerkowców
  • 50 g białej, ugotowanej fasoli
  • 50 ml mleka ryżowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½ laski wanilii

Fasolę blendujemy dokładnie z mlekiem, ksylitolem i wanilią. Nerkowce mielimy na mąkę. Wszystko łączymy i blendujemy na gładki krem.

 

Krem bananowo-daktylowo-orzechowy – składniki i wykonanie

  • 1 dojrzały banan
  • 4 daktyle bez pestek dobrej jakości
  • 4 łyżeczki orzechów ziemnych

Orzechy blendujemy na mąkę lub masło orzechowe, a banana miksujemy z daktylami. Wszystko łączymy i blendujemy na gładki krem.

Bon appétit !

Źródło: Easy Vegan Oreos – filmik z przepisem

 

4 myśli na temat “Wegańskie OREO przepis na zdrowe ciastka – 4 wersje

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *