Wegańska zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

Wegańska zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

Łatwy przepis na pyszną, dietetyczną i wegańską zupę ogórkową z pyrami i koperkiem, która smakuje jak u babci. Można ją zabielić nerkowcami i/lub mlekiem owsianym.

Moja ogórkowa jest zdrowa i lekka, bo bez mięsa, bez masła i oleju oraz bez tłustej śmietany i mleka kokosowego z puszki.

Wegańska zupa ogórkowa fit – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • 1 duża cebula biała
  • 1 duża marchewka
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g ogórków kiszonych o jak najmniejszej zawartości soli
  • ok. 1,2 litra bulionu warzywnego (lub z resztek) lub wody
  • 300 ml (g) mleka (napoju) owsianego kupnego lub bulionu
  • ok. 40 g nerkowców
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sporo pieprzu
  • 0–2 płaskie łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 mały pęczek koperku (ok. 7 łyżek posiekanego koperku)

Rady dotyczące zabielania zupy:

  1. Nerkowce można pominąć, wystarczy wtedy tylko mleko owsiane – można dodać go jeszcze więcej, zamiast części bulionu. Aby mleko się nie zwarzyło, podczas wlewania go do zupy powinno mieć taką samą temperaturę jak zupa. Czyli dodajemy zimne mleko do zimnej zupy lub gorące mleko do gorącej zupy. 
  2. Zupę można zabielić samymi nerkowcami (bez mleka). Trzeba wtedy 200 ml (g) bulionu zblendować z nerkowcami na gładki płyn i wlać do zupy po dodaniu startych ogórków i płynu po ogórkach.
  3. Można dowolnie kombinować z zabielaniem, byle płynu w zupie było w sumie 1,5–1,6 litra.

Wegańska zupa ogórkowa fit – WYKONANIE

  1. Do dużego garnka wrzucamy: drobno posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w ćwierćplasterki, pokrojone w kostkę ziemniaki, zmiażdżony w prasce czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  2. Wlewamy bulion. Dodajemy mleko lub mleko zblendowane z nerkowcami na gładki płyn. Przykrywamy pokrywką, stawiamy garnek na średnim ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 15 minut na małym ogniu.
  3. Dodajemy ogórki ze skórką starte na dużych oczkach i płatki drożdżowe. Gotujemy co najmniej 15 minut.
  4. Pod koniec dodajemy posiekany koperek.

Zupa jest jeszcze lepsza na drugi dzień.

Smacznego !

3 myśli na temat “Wegańska zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem

  1. Pyszna! Trafiła na stałe do naszego rodzinnego menu.
    PS to jedyny blog z przepisami, których nie muszę dostosowywać do tego jak jem. W 100% podzielam poglądy żywieniowe – niespotykane

Dodaj komentarz