Zupa kalafiorowa z ziemniakami i soczewicą, fit, wegańska

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i soczewicą, fit, wegańska

Łatwy, jednogarnkowy obiad: pożywna, wegańska / wegetariańska zupa kalafiorowa po indyjsku. Z pyrami, czerwoną soczewicą i koperkiem, zabielona nerkowcami. Dietetyczna, lekkostrawna i fit – bez śmietany, bez masła, bez oleju i bez mięsa. Z przepisu wychodzi duży gar pysznej zupy, którą można odgrzewać przez kilka dni.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i soczewicą – SKŁADNIKI

co najmniej 6 porcji

  • 1 średni kalafior, ok. 900 g
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • ok. 150 g soczewicy czerwonej lub żółtej (suchej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1–2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • ok. 1,8 litra bulionu warzywnego (np. tradycyjnego lub z resztek)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól, sporo pieprzu
  • ½–1 pęczek koperku
  • do zabielenia: 30–50 g nerkowców + 100 g wody

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i soczewicą – WYKONANIE

  1. Do dużego gara wrzucamy: kalafior pokrojony na małe różyczki oraz obranego i pokrojonego głąba, pokrojone ziemniaki, drobno posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w ćwierćplasterki, soczewicę porządnie opłukaną pod kranem, zmiażdżony czosnek, curry, kolendrę oraz pieprz.
  2. Garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy zimny lub gorący bulion, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Następnie na małym ogniu gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
  3. Pod koniec zupę solimy, dodajemy płatki drożdżowe oraz nerkowce zblendowane z wodą na gładki płyn. Wrzucamy posiekany koperek.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Zupa kalafiorowa z ziemniakami i soczewicą, fit, wegańska

  1. Właśnie skończyłam gotować, bardzo dobra!! Tego mi było trzeba, zamiast sosu z nerkowcow dałam już gotowy jogurt sojowy, ale cała zupka nawet przed jego dodaniem rewelacja. Zdrowa i tania, bo z 4 porcję minimum mi wyszły. Dzięki za tą inspiracje!

Dodaj komentarz